Το Πράσινο Κίνημα θέλει να επισημάνει και να αναδείξει τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη χώρα μας, καθώς οι ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν είναι ότι χειρότερο για την καρπόδεση των ελαιόδεντρων.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της ξηρασίας, καθώς διανύσαμε μια από τις πιο άνυδρες χρονιές, με τις πρόσφατα ασυνήθιστα μεγάλες θερμοκρασίες για την εποχή προκαλούν μη αναστρέψιμα προβλήματα. Ακόμα και οι βροχές που πέφτουν αυτές τις ημέρες λειτουργούν αποτρεπτικά στην καρπόδεση.
Την ίδια στιγμή παρά την χαμηλότερη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της ΕΕ, τα σημερινά αποθέματα στις χώρες αυτές είναι αρκετά αυξημένα και συνεχίζουν να πιέζουν τις τιμές, ενώ τα μέτρα λόγω Κορωνοιού ενδέχεται να αποδυναμώσουν την κατανάλωση και να μειώσουν τις εξαγωγές.
Αυτά προκύπτουν από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία επισημαίνεται ότι ενώ κατά την περίοδο 2019/20, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ ήταν κατά 15% χαμηλότερη από εκείνη της προηγούμενης περιόδου, οι δασμοί των ΗΠΑ, τα προβλήματα μεταφοράς που συνδέονται με το COVID-19 και οι γενικές οικονομικές συνθήκες, ενδέχεται να αποδυναμώσουν την παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο, με πιθανή μείωση των εξαγωγών κατά 8% τη τρέχουσα σεζόν.
Επειδή σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Αποφ.157502/27-7-2011, άρθρο 6, παρ. 4) «οι ζημιές που προξενούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, εκτός του παγετού, στα καρποφόρα δέντρα πριν από το δέσιμο του καρπού, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά» το Πράσινο Κίνημα καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Βορίδη να αλλάξει αυτήν την διάταξη του Κανονισμού, γιατί αποτελεί εξόφθαλμη αδικία του ΕΛΓΑ για τους ελαιοπαραγωγούς και παρότι με επανειλημμένα υπομνήματα και διαβήματα έχει ζητηθεί η διόρθωση της, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ!
Είναι αυτονόητο, λοιπόν, πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας να τύχουν της υποστήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και πόρους που μπορούν να διατεθούν.
Παράλληλα, ένα μέσο στήριξης είναι το πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο πρέπει να διεξαχθεί έγκαιρα. Βρισκόμαστε ήδη στον Μάιο και το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας μπορεί να αποτελέσει έναν απαραίτητο σύμμαχο, διασφαλίζοντας αφενός την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιοκάρπου και αφετέρου αξιοπρεπές εισόδημα.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και γεωπόνος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: «Οι καιρικές συνθήκες και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας δημιουργούν μέγα κίνδυνο, για μια ακόμη χρονιά, να καταστραφούν οι ελαιοπαραγωγοί και η ελαιοπαραγωγή.
Η ευθύνη προφανώς θα βαρύνει και την κυβέρνηση. Οι ελαιοπαραγωγοί λόγω και των τραγικά χαμηλών τιμών αλλά και της ζημιάς που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από την δακοπροσβολή ,κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας, είναι κάτω από τα όρια τους.
Καλούμε, για μια ακόμη φορά, την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να πάρει επιτέλους άμεσα μέτρα και να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς, όπως και γενικότερα τον αγροτικό τομέα της χώρας μας, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.»