Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Θα πρέπει να είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας
Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα πρέπει να είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας, σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τον Ο.Η.Ε.
Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που, δυστυχώς, είναι εδώ και επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Η άσκηση σωματικής βίας παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες. Αποτελεί παράβαση του ανθρώπινου δικαιώματος της γυναίκας στην ελευθερία, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και, τελικά, στη ζωή.
Είναι τρομακτικός ο αριθμός των γυναικοκτονιών που σημειώθηκαν στη χώρα μας το 2020 και το 2021.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θεωρεί ότι είναι χρέος όλων μας, κάθε συνειδητοποιημένου και ευαισθητοποιημένου πολίτη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταματήσουμε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο. Είναι η ώρα να φωνάξουμε «ως εδώ» στις πράξεις βίας, να ανιχνεύσουμε τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου, να δράσουμε αποτρεπτικά και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα θύματα.
Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας σε όλες τις μορφές της. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας.
Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορωνοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.
Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.
Στοιχεία για την Ελλάδα:
-υπόθεση ενδοοικογενειακή- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
-υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
-όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Η συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Η βία κατά των γυναικών εξελίσσεται σε μια παγκόσμια πανδημία, σε ένα παγκόσμιο όνειδος για τον ανθρώπινο πολιτισμό, και σε ένα σημαντικό εμπόδιο στην παγκόσμια προσπάθεια για οικοδόμηση μίας κοινωνίας ισότητας, δικαιοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο φύλων.
Είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με απαραίτητη προϋπόθεση η κοινωνία να πάψει να θεωρεί τη βία ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά είτε προς τις γυναίκες, είτε προς οποιονδήποτε που υποφέρει λόγω της διαφορετικότητας του κοινωνικού του φύλου.
Θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη βία και η ανάληψη δράσης για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για όλες τις γυναίκες.”