«Mαµά, να πάρουµε σκυλάκι;» Συμβουλές και Οδηγίες
18 February 2021
Καρδίτσα: Συμπληρωματικές εγγραφές 26 βρεφών-νηπίων
19 February 2021

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΧΙ στην εγκληματική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

• Οι Εθνικές Υποδομές δεν ιδιωτικοποιούνται

Με αφορμή την συζήτηση που έχει ξεκινήσει και την παραφιλολογία για το μέλλον του ΔΕΔΔΗΕ το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υποδομών της ΔΕΗ που εξυφαίνεται. Παράλληλα, επισημαίνει την σαφέστατη έλλειψη προετοιμασίας της πολιτικής προστασίας και το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης μεταξύ των Υπουργών. Όσον αφορά το καιρικό φαινόμενο, δυστυχώς , δεν θα είναι η τελευταία φορά που ζήσαμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα που την βιώνουμε πλέον καθημερινά και δυστυχώς μετά και τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, θα βιώνουμε τις συνέπειες συχνότερα…
Η νεοφιλελεύθερη πρακτική της κυβέρνησης, προχωρά στην μερική ιδιωτικοποίηση (το 49%) του ΔΕΔΔΗΕ. Ιδιωτικοποιούν στρατηγικής σημασίας εταιρεία, που έχει για πελάτες όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα. Είναι γνωστό ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό στρατηγικής αξίας για μια χώρα. Ταυτόχρονα, για εμάς το Πράσινο Κίνημα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό υψηλής προτεραιότητας για όλους τους πολίτες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν, οι Έλληνες πολίτες έχουν προσφέρει , περιουσία, σε γη, εθελοντική εργασία , αλλά και τη δυνατότητα διέλευσης, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κρατικός φορέας υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν τα προσέφεραν όλα αυτά, για να τα πάρουν μετά από χρόνια οι ιδιώτες. Και μάλιστα, μετά από μία συστηματική και συγκεκριμένη προσπάθεια, απαξίωσης του φορέα από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, με την παραμέληση των εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Δικτύου, τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τα κενά διοικητικής διαχείρισης την στιγμή που οι κρατιστές νεοφιλελεύθεροι δημιουργούσαν Διευθύνσεις χωρίς προσωπικό. Στόχος και η τακτοποίηση ημετέρων και οι υπέρογκες αμοιβές των εκλεκτών της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού προσπαθεί να επιβιώσει με το φιλοδώρημα των 530 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις σούπερ αμοιβές ύψους 150.000 ευρώ το χρόνο για Γενικούς Διευθυντές και 91.000 για απλούς Διευθυντές. Μέχρι και Διευθυντές που επικουρούν τους Γενικούς Διευθυντές προσέλαβαν. Διευθυντής Επικουρίας: το απαύγασμα του κρατισμού των νεοφιλελεύθερων!!!
Είναι πλέον πασιφανές ότι, όταν με κεντρική πολιτική κατεύθυνση, γίνεται αφαίμαξη σε οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, στα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι λίγοι εργαζόμενοι.
Υπάρχει όμως και άλλη διάσταση στο θέμα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πέρναγε σε χέρια εταιρείας Τουρκικών συμφερόντων ή ακόμα και εταιρείας που θα δούλευε για λογαριασμό εχθρών της χώρας μας. Απλά υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις εξαρτώνται από τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ.
Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, επίσης, συνδέεται και με ένα από τα επόμενα μεγάλα έργα που θα υλοποιήσει. Αφορά την σταδιακή αντικατάσταση περίπου 7,5 εκατομμυρίων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με «έξυπνους» μετρητές, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ωραιότατο δωράκι στον ιδιώτη, που διασφαλίζει σίγουρο κέρδος.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Η ζωή αποδεικνύει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται αυτόματα από την αγορά. Δεν λύνονται με ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Άλλωστε αυτήν την αντίληψη την πληρώσαμε ακριβά στην πρόσφατη οικονομική κρίση. Απαιτούν μια άλλη αντίληψη, μια αντισυστημική αντίληψη, που δυστυχώς τα υπάρχοντα καθεστωτικά κόμματα εξουσίας δεν διαθέτουν. Από τη μία ψηφίζουν νόμους που αυξάνουν τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή και από την άλλη ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν έρχονται οι καταστροφές. Κόντρα σε αυτές τις χρεωκοπημένες πολιτικές, εμείς προτείνουμε στροφή στην οικολογία, στις πράσινες πολιτικές, σε λύσεις που ασφαλώς θα μας οδηγήσουν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: