ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και όχι η επικοινωνία της κυβέρνησης
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ παρακολουθεί με αληθινή αγωνία τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές παλινωδίες και στο ζήτημα των ΜΕΘ. Δυστυχώς, και η μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα – Λύτρα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα περιγράφει αυτό που όλοι γνωρίζαμε, – εκτός, δυστυχώς του Πρωθυπουργού (;) – πως δεν θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη η φροντίδα στους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ με αυτούς που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Αποτέλεσμα της μη θωράκισης του Συστήματος Υγείας είναι η χώρα μας να θρηνεί πολύ περισσότερους νεκρούς από την πανδημία με τις πολιτικές ευθύνες να είναι προφανείς.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για ακόμη μία φορά είχε έγκαιρα τοποθετηθεί στο τόσο κρίσιμο αυτό ζήτημα όταν είχε τεθεί το θέμα της επίταξης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και είχε ταχθεί υπέρ των απαραίτητων προσλήψεων για να αντιμετωπιστεί και η πανδημία αλλά και για να έχει η χώρα μας ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία.
Οι άνθρωποι της Υγείας που γνωρίζουν καλύτερα από όλους την εικόνα στο ΕΣΥ έχουν ανακοινώσει ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι έφυγαν από το ΕΣΥ 480 γιατροί την πιο περασμένη χρονιά, οι οποίοι άφησαν τεράστια κενά. Συμπληρώστε και αυτούς που έχουν τεθεί σε αναστολή επειδή είναι ανεμβολίαστοι.
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έκανε το προηγούμενο διάστημα 4.000 προσλήψεις η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν προσέλαβε γιατρούς. Το εθνικό σύστημα υγείας αποτελείται από βοηθητικό προσωπικό, από νοσηλευτικό προσωπικό και από ιατρικό προσωπικό. Ακόμα πάντως και αυτούς τους αριθμούς που δίνει η κυβέρνηση οι παροικούντες … του ΕΣΥ τους διαψεύδουν.
Η θέση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ είναι ξεκάθαρη: «Το εθνικό σύστημα υγείας για να είναι ποιοτικό και δωρεάν χρειάζεται οργανωτική δομή, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.»
Στο πρόγραμμα του το κόμμα κάνει λόγο για ένα Δημόσιο, Δωρεάν και Υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας, κάνοντας τις απαραίτητες προσλήψεις, προσφέροντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης στο υγειονομικό προσωπικό και δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες.
Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η Υγεία εντάσσεται στα Κοινά Αγαθά και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία στην Ελλάδα.
Ειδικότερα μετά τα τελευταία δεδομένα οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πάνε στο 7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα:
– 5 δισ. για αμοιβές προσωπικού (από 2 δισ. που είναι σήμερα)
– 3,5 δισ. για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
– 3,5 δισ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη
– 2,5 δισ. για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται
Σήμερα λοιπόν (κι όχι αύριο) πρέπει να αποφασίσουμε τα εξής:
– Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις
– Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων).
– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
– Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.
Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Το Πράσινο Κίνημα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην έχει προτεραιότητα την επικοινωνιακή πολιτική για να καλύψει τα τεράστια λάθη της και να προχωρήσει, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, στη θωράκιση του Συστήματος Υγείας, με την απόδοση των απαραίτητων κονδυλίων και τις απαραίτητες προσλήψεις. Όσοι έχουν έναν άνθρωπο που να εργάζεται αυτήν την περίοδο στα Νοσοκομεία γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απάνθρωπες συνθήκες πάνω στις οποίες προσπαθούν να σώζουν ζωές. Η κυβέρνηση ας σταματήσει επιτέλους τα ημίμετρα και ας σταματήσει να μένει πίσω από τις εξελίξεις. Ακόμη περιμένουμε αυτοί που προεκλογικά έλεγαν για ιδιωτικοποίηση της Υγείας να κάνουν δημόσια την αυτοκριτική τους. Τέλος, δεν παραβλέπουμε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι έκθετος στα μάτια των πολιτών για την δήλωσή του για τις ΜΕΘ από το βήμα της Βουλής και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης θα ήταν λόγος παραίτησης, χωρίς δεύτερη κουβέντα.»