· Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ΚΕΔΕ σαν την «υπηρέτρια» του συστήματος.
Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψιν ομόφωνα ψηφίσματα και αποφάσεις της ΚΕΔΕ για νομοσχέδια που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αντιαυτοδιοικητική προσέγγιση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ αυτή τη φορά, αφορά στα νομοσχέδια για την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία και για την ανακύκλωση. Για το πρώτο η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι να αποσυρθεί, διότι οι προτάσεις που έκαναν τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης πετάχτηκαν συνολικά στον κάλαθο των αχρήστων … Για την ανακύκλωση, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης ζητά να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση.
Ως προς την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία, σύμφωνα με τα νομοθετήματα που εισάγονται, ουσιαστικά οι Δήμοι δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στο χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών τους. Τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον θα είναι πολλά και οι Δήμαρχοι με τα δημοτικά συμβούλια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την οργή των πολιτών με αυτά που σχεδιάζονται. Το ίδιο εξάλλου συνέβη και με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες και αμέσως οι δημοτικές αρχές αντιμετώπισαν την οργή των τοπικών κοινωνιών.
Ως προς την ανακύκλωση, παρά το γεγονός ότι εισάγονται και θετικές διατάξεις, είναι προφανές ότι η περίοδος διαβούλευσης, εν μέσω πανδημίας, ήταν πολύ μικρή. Επιπρόσθετα, είναι εμφανής μια προχειρότητα και μία έρπουσα τάση για αδιαφάνεια, αφού σε πολλά σημεία το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι θα εκδοθούν νέες διοικητικές πράξεις που θα καθορίζουν τους τρόπους εφαρμογής. Επίσης, σε πολλά σημεία υπάρχουν ασάφειες για το ποιος αποφασίζει, για μία σειρά από θέματα. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η πρόβλεψη, για την ανάληψη της υλοποίησης Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης απευθείας από το Υπουργείο, χωρίς τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αυτή.
Για τα δύο αυτά νομοσχέδια ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για μία συγκεντρωτική πολιτική η οποία είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή, στην Ε.Ε. των Πόλεων και των Περιφερειών. Προκαλεί μάλιστα δυσάρεστους συνειρμούς η σπουδή της κυβέρνησης, να ψηφίσει τα νομοσχέδια, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη. Την ίδια εποχή που σε όλη την Ε.Ε. υπάρχουν συγκεκριμένες προσπάθειες εμβάθυνσης της δημοκρατίας, μέσω της παροχής αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα υπερσυγκεντρώνουμε αρμοδιότητες και εξουσίες στο κεντρικό κράτος. Και είναι κρίμα που αυτό το αντιευρωπαϊκό προφίλ της χώρας, φέρει την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη. Μετά το κατάπτυστο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, για ακόμα μία φορά μειώνετε ουσιαστικά η καταστατική θέση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς η διοίκηση της ΚΕΔΕ, μετά την ενδοτική και οσφυοκαμπτική συμπεριφορά της στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, αντιμετωπίζεται ως η υπηρέτρια του συστήματος, κινούμενη στη σφαίρα της ανυποληψίας. Για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και η διοίκηση της είναι κατώτερη των περιστάσεων, βάζοντας την κομματική ταμπέλα πάνω από την αυτοδιοικητική. Τα δύο νομοσχέδια πρέπει να αποσυρθούν άμεσα και να γίνει ουσιαστική διαβούλευση. Αλλιώς οι τοπικές κοινωνίες θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό των κακών νομοθετημάτων, στην μετά Covid εποχή.»