Προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου καταγράφονται από τον περιορισμό της μετακίνησης, καθώς υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα ελαιοτριβεία, ενώ υψηλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι ως προς την απαγόρευση της ύπαρξης άνω των δύο ατόμων στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκη, έχουν σημειωθεί σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου με την απαγόρευση μετακίνησης μετά τις 9, καθώς ο συνωστισμός που παρατηρείται στα ελαιοτριβεία είναι μεγάλος.
«Τελειώνουμε το μάζεμα της ελιάς στις 5 και ο τελευταίος ελαιοπαραγωγός θα πρέπει να είναι στο ελαιοτριβείο μέχρι τις 7 μ.μ προκειμένου να έχει τελειώσει πριν τις 9.
Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν μεγάλες ποσότητες ελιάς εκτός παραγωγής», επισημαίνει.
Βροχή προστίμων
Μεγάλη είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί αλλά και τα πρόστιμα που πέφτουν για την απασχόληση των εργατών για το μάζεμα της ελιάς και της μετακίνησης τους, μετά την απαγόρευση της ύπαρξης άνω των δύο ατόμων στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.
Όπως ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ «Αν η βεβαίωση εργοδότη δε συνοδεύεται και με το εργόσημο, δηλαδή δεν είναι ασφαλισμένος ο εργάτης, τότε θα τιμωρηθεί ο παραγωγός με πρόστιμο 10.500 ευρώ».
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο παραγωγός πάρει μαζί του τη γυναίκα του ή έναν συγγενή του για να μαζέψει τις ελιές; «Στην περίπτωση αυτή, δε χρειάζεται να υπάρχει βεβαίωση εργοδότη, χρειάζεται μία υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 105».
Επομένως, τις βεβαιώσεις μετακίνησης (τυπωμένες ή χειρόγραφες) μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι καλλιεργητές, προκειμένου να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους μετά τους περιορισμούς ελεύθερης μετακίνησης που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, όσοι είναι ιδιοκτήτες, κληρονόμοι ή και ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες, ( να σημειωθεί ότι το σύνολο των ελαιοκαλλιεργειτών στην χώρα μας είναι 650.000 εκ των οποίων, οι 120.000 είναι μόνο κατά κύριο λόγο αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι ετεροεπαγγελματίες) θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από τις βεβαιώσεις μετακίνησης, και το Ε9.
Στη σχετική φόρμα οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τη θέση/θέσεις στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες.
Είναι υποχρεωμένοι, εφόσον τους ζητηθεί, να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συνωστισμού.
Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, για τη μετακίνησή τους αρχικά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να τους παρέχουν τη “Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου” (https://forma.gov.gr/), στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του εργάτη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριό του μαζί με την υπογραφή του εργοδότη αγρότη.
Πολύ καλή φέτος η παραγωγή – Στα 2,50 με 3,10 η τιμή του κιλού του ελαιολάδου
Στα 2.50 με 3,10 ευρώ το κιλό κυμαίνεται φέτος η τιμή του ελαιολάδου, ενώ η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική.
Στην Ισπανία οι τιμές κυμαίνονται από 2,09 έως 3,64 ευρώ το κιλό, στην Ιταλία από 3,85 έως 6,5 ευρώ το κιλό, ενώ στην Τυνησία η μέση τιμή παραμένει σταθερή στα 2,28 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και της εβδομαδιαίας έρευνας του Ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίμων (ISMEA).
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr