Θ. Σκυλακάκης: Ανακοίνωσε πλέγμα μέτρων για την δασική προστασία
19 October 2023
ΗΠΑ: Αμερικανο-Εβραίοι, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, για να διαδηλώσουν υπέρ της Παλαιστίνης (φωτογραφίες-βίντεο)
19 October 2023

«Προχωρημένο», αλλά προς παράταση, το έργο «Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ» (+Φωτο)

Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το έργο «Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ» του Δήμου Καρδίτσας που αφορά τη συνολική παρέμβαση της βόρειας πλευράς των πεζοδρομίων της οδού Φαναρίου από τη συμβολή με την οδό Τρικάλων έως τη διασταύρωση με την οδό Μανδηλαρά.

Ήδη τα συνεργεία του αναδόχου ξεκινώντας από τον Ιούλιο έχουν υλοποιήσει εργασίες μέχρι και τη διασταύρωση της οδού Φαναρίου με την οδό Χρ. Τέγου

.Ειδικότερα έχει ολοκληρωθεί η πλακόστρωση σε μήκος περίπου 450-500 μέτρων, σε άλλα 250 περίπου μέτρα έχουν γίνει εκσκαφές και έχει γίνει στρώση τσιμέντου για να τοποθετηθούν οι πλάκες, ενώ έχουν γίνει εκσκαφές και σε άλλα 80-100 μέτρα περίπου και υπολείπεται ένα τμήμα 200 περίπου μέτρων ακόμα, από την διασταύρωση με την οδό Χρ. Τέγου μέχρι την διασταύρωση με την οδό Τρικάλων, όπου δεν έχουν μέχρι στιγμής εκτελεστεί εργασίες.

Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και παρά το γεγονός ότι οι εργασίες εξελίσσονται κανονικά -με εξαίρεση μέρες όπως η σημερινή που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν – το χρονικό διάστημα που απομένει δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, αλλά και διαδικασίες (π.χ. ανακεφαλαιωτικοί πίνακες) σχετικές με το έργο, για το οποίο έχει ζητηθεί δίμηνη παράταση από τη Διαχειριστική Αρχή, η οποία και αναμένεται να δοθεί, ώστε τόσο κατασκευαστικά, όσο και σε επίπεδο διαδικασιών που απαιτούνται από το Δήμο, να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

.Υπενθυμίζεται ότι το έργο αρχικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έχει ως στόχο να βελτιώσει την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ επί των συγκεκριμένων πεζοδρομίων. Τα συνεργεία του αναδόχου -που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου με έκπτωση 25,26% -προχωρούν σταδιακά σε αποξήλωση και απομάκρυνση της υφιστάμενης πλακόστρωσης ενώ ήδη, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω εργασίες έχει τοποθετηθεί νέα πλακόστρωσης δια μήκος της οποίας τοποθετείται οδηγός όδευσης τυφλών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

.Στην είσοδο και έξοδο κάθε οικοδομικού τετραγώνου προβλέπεται η κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ενώ τα κράσπεδα θα διατηρηθούν ως έχουν, αλλά γίνονται βελτιώσεις σε αρκετά σημεία όπου απαιτείται. Βελτιώσεις γίνονται τοπικές και στα ρείθρα, όπου υπάρχουν προβλήματα απορροής υδάτων. Τα φρεάτια διανομής ύδρευσης των κατοικιών που υπάρχουν επί των πεζοδρομίων τοποθετούνται στην νέα διαμορφούμενη επιφάνεια των πεζοδρομίων, ενώ τα καπάκια λαμαρίνας τα οποία ως επί το πλείστον είναι φθαρμένα και εμφανίζουν καμπυλότητα αντικαθίστανται από νέα ενισχυμένη λαμαρίνα όπως επίσης και το πλαίσιο στήριξης της λαμαρίνας θα αντικατασταθεί με νέο αναλόγου αντοχής.

Για το σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία του αναδόχου με τη ΔΕΥΑΚ συνεργείο της οποία παρεμβαίνει όπου απαιτείται.

.Στην άκρη του πεζοδρομίου, πλησίον του ρείθρου και στο επίπεδο του σκυροδέματος καθαριότητας προβλέπεται τοποθέτηση σπιράλ κατάλληλης διαμέτρου προκειμένου να διέλθουν καλώδια για μελλοντική τοποθέτηση φωτιστικών ιστών .

Στο πλαίσιο του έργου στη διασταύρωση των οδών Τρικάλων και Φαναρίου στους υφιστάμενους σηματοδότες, θα τοποθετηθεί διάταξη ηχητικής σήμανσης για την υποβοήθηση της κινητικότητας ατόμων με πρόβλημα όρασης .

Σε όσα σημεία οι στύλοι της ΔΕΗ παρεμποδίζουν τη διέλευση των ΑΜΕΑ, έχει γίνει αίτημα στη ΔΕΗ για την απομάκρυνσή τους.

Κωστής Κριτσιάνης

.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%C2%AB%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%C2%BB%2C-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%2C-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%B1%C2%BB-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: