Η Ελλάδα εξασφαλίζει πόρους της τάξης των 49 δισ. ευρώ και μπορεί να θεωρείται μεταξύ των ωφελημένων.
Οι χώρες που ξεχωρίζουν στη λίστα των μεγαλύτερων δικαιούχων είναι:
MFF_Member States allocation_17.07_22h35
Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει συνολικά 49,2 δισ. ευρώ, με:
Η ελληνική κατανομή συγκαταλέγεται στις υψηλότερες ανά κάτοικο και αντανακλά τις διαρθρωτικές ανάγκες της χώρας, τις μεταναστευτικές πιέσεις και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Χώρες όπως η Κύπρος (2,3 δισ.), η Μάλτα (1,3 δισ.) και το Λουξεμβούργο (0,6 δισ.) λαμβάνουν συγκριτικά μικρότερα ποσά λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, ωστόσο ενισχύονται αναλογικά για κρίσιμα πεδία όπως η μετανάστευση.
Η Κύπρος, για παράδειγμα, λαμβάνει 0,8 δισ. ευρώ για ασφάλεια και μετανάστευση—το υψηλότερο ποσοστιαία από όλα τα κράτη-μέλη.
Τομέας Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας: Η Ε.Ε. ενισχύει με πάνω από 35 δισ. ευρώ τις δράσεις διαχείρισης συνόρων, ενσωμάτωσης και ασύλου. Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες σε απόλυτους αριθμούς, εκτός της Ελλάδας, είναι η Γερμανία (4,1 δισ.), η Γαλλία (2,7 δισ.), και η Ιταλία (2,9 δισ.).
Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα: : Η «πράσινη μετάβαση» δεν θα είναι φθηνή. Η χρηματοδότηση των ρυθμίσεων του κλιματικού πακέτου «Fit for 55» απαιτεί υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Πολωνία λαμβάνει τα περισσότερα (8,8 δισ. ευρώ), με χώρες όπως η Ρουμανία (4,6 δισ.) και η Ισπανία (5,3 δισ.) να ακολουθούν.
Η αυξημένη χρηματοδότηση για μετανάστευση και κοινωνική συνοχή αποκαλύπτει τις νέες προκλήσεις της Ένωσης. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων αποδεκτών κεφαλαίων, γεγονός που της προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία, αλλά και ευθύνη: να αξιοποιήσει τους πόρους σε έργα με πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία.