Στις 27 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δημοσίευσε έκθεση με τις εκατό κορυφαίες τεχνολογικές συστάδες του κόσμου, σύμφωνα με την οποία η Κίνα αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στις τεχνολογικές συστάδες των αστικών κέντρων.
Βάσει των δεδομένων της έκθεσης, η Κίνα διαθέτει τις περισσότερες τεχνολογικές συστάδες της λίστας, συγκεκριμένα είκοσι έξι από τις εκατό, δηλαδή δύο παραπάνω σε σύγκριση με πέρυσι, με τη χώρα να διατηρεί την πρωτιά μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με είκοσι συστάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος πέντε συνολικά τεχνολογικά συμπλέγματα μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα, τρία εκ των οποίων βρίσκονται στην Κίνα. Πρόκειται για τα συμπλέγματα της Ναντσάνγκ, της Κουνμίνγκ και της ζώνης Μακάο – Τσούχαϊ. Η ανάπτυξη του κάθε συμπλέγματος διαφέρει.
Οι έξι μεγάλες τεχνολογικές συστάδες Σεντσέν – Χονγκ Κονγκ – Γκουανγκτσόου, Πεκίνου, Σαγκάης – Σουτσόου, Ναντσίνγκ, Γουχάν και Χανγκτσόου βρίσκονται στην δεύτερη, τρίτη, πέμπτη, ένατη, δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη θέση αντίστοιχα. Ο Όμιλος Huawei Technologies και το Πανεπιστήμιο Σουν Γιατ Σεν, βασικοί φορείς κατάθεσης αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης, στήριξαν από κοινού τη συστάδα Σεντσέν – Χονγκ Κονγκ – Γκουανγκτσόου που βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τη συστάδα Τόκιο – Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Ο Όμιλος BOE Technology και το Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα στήριξαν τη συστάδα του Πεκίνου που βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας ξεπερνώντας τη συστάδα της Σεούλ της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειοψηφία των εκατό κορυφαίων συστάδων εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, και ειδικότερα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα συμπλέγματα επιστήμης και τεχνολογίας της Κίνας επέδειξαν για άλλη μια φορά ισχυρή δυναμική ανάπτυξης στις επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες. Οι Χεφέι και Τσεντσόου είναι οι δύο ομάδες με τον ταχύτερα αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως, με ρυθμούς ανάπτυξης 22,7% και 18,9% αντίστοιχα. Οι τεχνολογικές συστάδες στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εμφανές πρόβλημα ελλιπούς δυναμικής. Από τις εκατό κορυφαίες συστάδες της έκθεσης οι εξήντα τρεις ανήκουν σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος, εκ των οποίων τριάντα επτά παρουσίασαν πτωτική τάση στις τεχνολογικές τους δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανάπτυξης των συστάδων εκείνων που παρουσίασαν θετική τάση δεν ήταν γενικά υψηλός.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ντάρεν Τανγκ Χενγκ Σιμ, οι συστάδες επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των εθνικών οικοσυστημάτων καινοτομίας. Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να στηρίζει τις συστάδες ώστε αυτές να αποδώσουν καλύτερα στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, επιτρέποντας στα αποτελέσματα των ερευνών τους να μεταφραστούν σε πρακτικές λύσεις.
Ως σημαντικοί δρώντες των διαδικασιών αίτησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της επιστημονικής έρευνας, οι τεχνολογικές συστάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό των δυνατοτήτων καινοτομίας των μεγαλύτερων οικονομιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η εμβληματική ετήσια έκθεση του Οργανισμού για τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας περιέχει σημαντικά δεδομένα που προέχονται από την ετήσια έκθεσή του για τις τεχνολογικές συστάδες.