Σε ανάρτησή του στο Facebook, υπό τον τίτλο «Επιλογή Διοικήσεων Φορέων: Όταν η άγνοια διαπλέκεται με την “κακοπιστία”», εξηγεί πως αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία επιλογής διοικητών δεκάδων νοσοκομείων και φορέων. Ειδικά για τα νοσοκομεία, έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα για 4 ΥΠΕ και τα προσωρινά για 2 ΥΠΕ, ενώ εκκρεμεί η έκδοση προσωρινών για τη «θηριώδη» πρώτη ΥΠΕ.
Με ταχύτερους ρυθμούς (λόγω πολύ λιγότερων φορέων και υποψηφίων) προχωρά η επιλογή για τις διοικήσεις 19 φορέων που εποπτεύονται από 10 υπουργεία. Επιπλέον, το ερχόμενο Σάββατο το ΑΣΕΠ θα διοργανώσει ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τεστ δεξιοτήτων και για άλλους 13 φορείς.
«Δυστυχώς, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διατυπώνονται επικρίσεις για τη διαδικασία και τις αποφάσεις των αρμοδίων Επιτροπών Επιλογής, όπου μετέχουν ένας Σύμβουλος του ΑΣΕΠ (προεδρεύει), ένας Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και τρεις Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης.
Η περίοδος της συγγνωστής άγνοιας έχει παρέλθει, αφού τόσο προσωπικά, όσο και ως ΑΣΕΠ εξηγήσαμε ότι ο τρόπος μοριοδότησης (κυρίως μεταπτυχιακά και ξένη γλώσσα) διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν τα νοσοκομεία έχουν περισσότερες ή λιγότερες από 400 κλίνες.
Η μη μοριοδότηση του διδακτορικού είναι νομοθετική επιλογή και όχι επιλογή των επιτροπών αξιολόγησης.
Οι διαδικασίες διαρκούν πράγματι πολύ, αλλά αυτό ήταν γνωστό εξαρχής. Είχα από την πρώτη στιγμή ενημερώσει αρμοδίως ότι με τόσα νοσοκομεία και τόσα κριτήρια, η διαδικασία θα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και ότι θα κρατούσε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας για τους ΥΠΕάρχες. Φυσικά, οι διαδικασίες για τους άλλους φορείς του Ν. 5062/2023 ολοκληρώνονται πολύ συντομότερα, λόγω μικρότερου αριθμού φορέων και υποψηφίων.
Οι τρόποι απόδειξης ορίζονται στην προκήρυξη και αφορούν όλους τους υποψηφίους που δέχονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Από τη στιγμή που ο νόμος και κατά συνέπεια η προκήρυξη ορίζει ότι, εκτός από τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό και τις συνεντεύξεις, θα ληφθούν υπόψη και τυπικά προσόντα, ο τρόπος απόδειξης πρέπει να είναι κοινός για όλους.
Είναι προφανές ότι πρέπει να αφήσουμε να ολοκληρωθεί απερίσπαστα η διαδικασία και να αξιολογήσουμε τον νόμο με βάση την εμπειρία που αποκτάται κατά την εφαρμογή του. Θέματα όπως η ευρύτητα του πεδίου εφαρμογής του και η περιπλοκότητα των κριτηρίων του πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου», δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου.