Θλίψη, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο 34χρονος Καρδιτσιώτης μουσικός και ποιητής Χρήστος Διαμαντής
27 December 2021
ΥπΑΑΤ: Πρόσκληση στους Δήμους για αγροτική οδοποιία
28 December 2021

Πρόστιμο για απόβλητα στον Πάμισο ποταμό

Πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ επιβλήθηκε με απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠ. ΕΝ στο Δήμο Μουζακίου για την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων σε παρόχθιες εκτάσεις του ποταμού Παμίσου.

Η απόφαση

Η απόφαση που επιδόθηκε στον Δήμο Μουζακίου στις 10 Δεκεμβρίου 2021 καταλογίζει στον Δήμο Μουζακίου ότι δεν διαχειρίστηκε σύννομα και διάθεσε ανεξέλεγκτα απόβλητα στην θέση «Ανάβρα», «Καμαρούλα» σε δύο σημεία, «Σπαστήρας» και «Βρύση Μανώλα». Η υπόθεση χρονολογείται από το 2016, όταν επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησαν με εισαγγελική παραγγελία σε ελέγχους στα προαναφερθέντα παραποτάμια σημεία, για τα οποία είχαν προηγηθεί καταγγελίες της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου-Παμίσου-Ιθώμης, Νομού Καρδίτσας.

Προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρικάλων

Παρά το σχετικά χαμηλό ύψος του προστίμου και το γεγονός ότι αφορά προηγούμενη δημοτική περίοδο η Δημοτική Αρχή Μουζακίου αμφισβητεί το πρόστιμο. Έτσι έχει δρομολογήσει την δικαστική προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείο Τρικάλων και την αίτηση αναστολής ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου (άρθρο 53§2 του Νόμου 3900/2010 (Επιτάχυνση Διοικητικής Δίκη – Τροποποίηση Κ.Δ.Δ., ΣτΕ, διαφορές ουσίας κλπ) Κωδ. Οργαν Δικ. & άλλες διατάξεις. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ορίστηκε και δικηγόρος για να καταθέσει εμπροθέσμως στον αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρικάλων στην προκειμένη περίπτωση προσφυγή και αίτηση αναστολής κατά της παραπάνω απόφασης. Με την απόφαση είχε διαφωνήσει η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παρ. Ντούρβα με το επιχείρημα όπως καταγράφεται στη σχετική απόφαση ότι «το ποσό του προστίμου είναι μικρό και μπορεί να πληρωθεί αφού με τον ορισμό δικηγόρου ο οποίος θα επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο δεν γλυτώνουμε χρήματα»

Δήμαρχος Μουζακίου: « Θέμα ηθικής τάξης για το Δήμο μας

Το KarditsaLive.Net επικοινώνησε με το Δήμαρχο Μουζακίου κ. Φαν. Στάθη ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση του Δήμου να προσφύγει άμεσα κατά τη απόφασης εξηγώντας και το λόγο. «Είναι μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2016. Δεν είναι το ύψος του προστίμου, όσο ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απόφαση που αδικεί το Δήμο μας, καταλογίζοντάς του ευθύνη για κάτι που δεν ευθύνεται και είναι θέμα ηθικής τάξης για εμάς η προσφυγή στη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Στάθης.

Οι αρχικές καταγγελίες

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, στην οποία είχε προχωρήσει η Περιβαλλοντική Οικολογική Παρέμβαση Μουζακίου-Παμίσου-Ιθώμης, Νομού Καρδίτσας τον Μάιο του 2016 «μέσα στην κοίτη Ποταμού Παμίσου, στις θέσεις «Καμαρούλα» και «Ανάβρα» της Δ.Κ. Μουζακίου του Δήμου Μουζακίου, σε ελάχιστη απόσταση από το πλεύσιμο νερό και σε διαφορετικά σημεία «προέκυψαν» επικίνδυνα αμιαντούχα υλικά, απορρίμματα, απόβλητα κατασκευών, κατεδαφίσεων, πλαστικά κ.α.

Η περιβαλλοντική οργάνωση επέρριπτε ευθύνες στο Δήμο ότι δεν έδρασε προστατευτικά αλλά αντίθετα «κάνοντας χρήση Δημοτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων, επιτέλεσαν διαχρονικά, το έργο της επιφανειακής επικάλυψης και επιχωμάτωσης των επικίνδυνων υλικών, χωρίς Άδεια Λειτουργίας χώρου Υγειονομικής Ταφής, χωρίς έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων και χωρίς γνωμάτευση και την απαραίτητη για ταφή αποβλήτων έγκριση και άδεια.» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καταγγελία.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: