Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στα Πατήσια – Αναφορές για δύο εγκλωβισμένους
16 June 2024
Ουκρανία: «Χαμηλές πτήσεις» και πολλά «δεύτερα βιολιά» για τον Ζελένσκι στην Ελβετία
16 June 2024

Πυροπροστασία: Σε εξέλιξη καθαρισμοί και αποκαταστάσεις δασικών δρόμων από τους Δήμους του νομού

Κάθε προσπάθεια, στo πλαίσιο που επιτρέπουν κυρίως οι οικονομικές αλλά και οι χρονικές δυνατότητες, γίνεται από την πλευρά των Δήμων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο, για τη δημιουργία συνθηκών πυροπροστασίας στις δασικές εκτάσεις αρμοδιότητάς τους.

Αυτή είναι η εικόνα που μετέφεραν δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων με ορεινές περιοχές, που απάντησαν σε ερωτήματα του KarditsaLive.Net, τα οποία αφορούσαν στον καθαρισμό των δασικών δρόμων αλλά και την πιθανότητα να μην είναι προσβάσιμοι λόγω ζημιών από τον Daniel.

Όπως έγινε αντιληπτό, πλήρης και απρόσκοπτη προσβασιμότητα δεν υπάρχει παντού. Αυτό που επιδιώκεται είναι να υλοποιηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο όλων των εμπλεκομένων φορέων, που βάζει προτεραιότητες και «επιβάλλει» ευκολία στην προσβασιμότητα σε δρόμους «κλειδιά».

Όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη την δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ το σύνολο των Δήμων πέραν των ίδιων μέσων έχει μισθώσει και ιδιωτικά ενώ έχουν προσληφθεί και συμβασιούχοι που ασχολούνται αποκλειστικά με την πυροπροστασία.

Αναλυτικότερα ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου αρχικά επισήμανε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια στα δάση αρμοδιότητας του Δήμου και ταυτόχρονα, όσο αυτό είναι εφικτό εξυπηρετούνται και ανάγκες των δασών αρμοδιότητας του Δασαρχείου. Επίσης είμαστε σε συνεχή διαδικασία καθαρισμού και αποκαταστάσεων κτηνοτροφικών δρόμων αλλά και μονοπατιών.

Καταλήγοντας τόνισε πως με δεδομένη την έκτασης, των διατιθέμενων μέσων και κονδυλίων και των ζημών που υπήρξαν, η δουλειά που έχει γίνει είναι ικανοποιητική.

Ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας και επικεφαλής της πολιτικής προστασίας στο Δήμο κ. Σωτ. Αντωνίου, τόνισε πως οι δασικοί δρόμοι καθαρίζονται και έχουν μπει και μηχανήματα που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο. Οι δρόμοι που προτεραιοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική είναι πλέον σε καλή κατάσταση και συνεχίζονται καθαρισμοί και σε άλλους τόσο αρμοδιότητας του Δήμου όσο και του Δασαρχείου. Η προσβασιμότητα είναι σε καλό βαθμό και η προσπάθεια συνεχίζεται. Επίσης, σημείωσε πως επιχειρείται να συνδυαστεί το πρόγραμμα για την αγροτική οδοποιία και με αποκαταστάσεις ζημιών από τον Daniel σε δασικούς δρόμους. Τέλος, σημείωσε ότι το ποσό που δίνεται στο Δήμο για πυροπροστασία είναι ελάχιστο, μόλις 58.000 ευρώ και απαιτείται πολλή μεγαλύτερη χρηματοδότηση, όπως πολλές φορές ο Δήμος έχει αιτηθεί

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό οι δασικοί δρόμοι είναι καθαρισμένοι και σίγουρα αυτοί που επισημάνθηκαν από την Πυροσβεστική στο επιχειρησιακό σχέδιο. Οι εννέα συμβασιούχοι που προσλάβαμε, συνέχισε, εργάζονται σε αυτό το κομμάτι της πυροπροστασίας(καθαρισμούς).

Σε ότι αφορά στις ζημιές από τον Daniel στους δρόμους που είναι σε κεντρικά δίκτυα γίνονται αποκαταστάσεις ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα και πριν 10 ημέρες δόθηκε και σχετική εργολαβία σε ιδιώτες.

Τα επικίνδυνα σημεία που μας έχουν επισημανθεί από την Πυροσβεστική έχουν ήδη καθαρισθεί ανέφερε ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης και προχωράμε και στα υπόλοιπα που αποτελούν προτεραιότητες. Χρησιμοποιούμε δικά μας και μισθωμένα μηχανήματα και βοηθάμε στον τομέα αυτό και με τους δασικούς δρόμους αρμοδιότητας του Δασαρχείου. Τα ποσά όμως που διατίθενται από την πολιτεία είναι αστεία, καθώς στο Δήμο Μουζακίου δίνονται για πυροπροστασία 40.000 ευρώ μόνο.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Σοφάδων κ. Χρ. Κατσαντώνης μίλησε για εξέλιξη εργασιών στην διάνοιξη δρόμων αλλά και στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Πήραμε, συνέχισε, την σχετική έγκριση και από το δασαρχείο και επιχειρούμε και σε δασικούς δρόμους, τόσο με δικά μας μέσα όσο και με ιδιώτες.

Για τις ζημιές από τον Daniel είπε ότι αποκλεισμένα σημεία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως δυσκολίες στην εύκολη προσβασιμότητα τις οποίες και προσπαθούμε να εξαλείψουμε μέσω αποκαταστάσεων. Και υπογράμμισε πως ο βαθμός ετοιμότητας σε από άποψη καθαρισμών και αποκαταστάσεων είναι πάνω από 60%.

Τέλος ο επιχειρησιακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων του νομού κ. Φούκας, αφού αρχικά μας είπε πως η υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα ενώ έχουν συνεδριάσει σχεδόν όλα τα συντονιστικά, τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά θα υπάρξει κάλυψη. Τόνισε ότι έχουν επισημανθεί επικίνδυνα σημεία σε Δήμους και Δασικές υπηρεσίες που καθαρίζονται, ενώ υπογράμμισε ότι το κεντρικό δίκτυο που είναι βασικό για την Πυροσβεστική και ειδικά σε Μουζάκι και λίμνη Πλαστήρα είναι σε ικανοποιητικό βαθμό έτοιμο.

Π.Κ.

φωτογραφία αρχείου

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%8D

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: