Συνεδριάζει η ΚΕΔΕ για εκλογικό νόμο και ΚΑΠ
3 February 2021
Προχωρά στη διαμόρφωση 15 σχολικών αυλών
3 February 2021

Πως θα γίνονται οι εκλογές στις Δημοτικές Κοινότητες

Σύμφωνα με το Άρθρο 12 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές στους Δήμους και στις Κοινότητες με τίτλο Κατάρτιση συνδυασμών.

Η εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει:
α) Τον υποψήφιο δήμαρχο
β) Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια
γ) Τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικής κοινότητας

Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων κάθε δημοτικής κοινότητας πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.

Ενας συνδυασμός είναι άκυρος γενικώς όταν δεν περιλαμβάνει υποψηφίους για το σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων

Σύμφωνα με το Άρθρο 18 (Μορφή και περιεχόμενο των ψηφοδελτίων)

Στο ψηφοδέλτιο μετά την ονομασία του συνδυασμού αναγράφονται, κατά σειρά, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης:
Το όνομα του συνδυασμού και του υποψήφιου δημάρχου, στην συνέχεια τα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων
Και στην συνέχεια:
δδ. Ο τίτλος «Υποψήφιοι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας» ακολουθούμενος από το όνομα της κοινότητας και στη συνέχεια το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο ή μητρώνυμο των υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων του συνδυασμού για κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή
δδ. Ο τίτλος «Ενιαίος Ψηφοδέλτιο Υποψηφίων Εκπροσώπων Δημοτικής Κοινότητας» ακολουθούμενος από το όνομα της κοινότητας και από κάτω το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο των υποψηφίων εκπροσώπων δημοτικής κοινότητας του ενιαίου ψηφοδελτίου για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και πεντακοσίους (500) κατοίκους.

Για την εκλογή συμβουλίων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) ή δύο (2) υποψηφίων συμβούλων δημοτικής κοινότητας.
Για την εκλογή εκπροσώπων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως και πεντακοσίους (500) κατοίκους, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 (Σταυροί προτίμησης για την εκλογή δημοτικών αρχών)

Για την εκλογή συμβουλίων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) ή δύο (2) υποψηφίων συμβούλων δημοτικής κοινότητας.
Για την εκλογή εκπροσώπων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως και πεντακοσίους (500) κατοίκους, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου.
Σύμφωνα με το Άρθρο 27 (Εκλογή συμβουλίων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων)
Ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου στις δημοτικές εκλογές, στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων, λαμβάνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και τα δύο πέμπτα (2/5) λαμβάνουν οι επιλαχόντες συνδυασμοί. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα. Για την κατανομή των εδρών των λοιπών συνδυασμών, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 24. Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής: στα 3μελή συμβούλια η αντιστοιχία είναι 2 και 1, στα 5μελή συμβούλια 3 και 2, στα 7μελή συμβούλια 4 και 3 και στα 9μελή συμβούλια 5 και 4

Σε περίπτωση που ο επιτυχών συνδυασμός έχει λάβει στη δημοτική κοινότητα κατά την αρχική ψηφοφορία ποσοστό μεγαλύτερο του εξήντα τοις εκατό (60% + 1 ψήφο) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε οι έδρες κατανέμονται αναλογικά σύμφωνα με τη παράγραφο 3 του άρθρου 24.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 (Εκλογή εκπροσώπου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως και πεντακοσίων (500) κατοίκων)
Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και πεντακόσιους (500) κατοίκους, εκπρόσωπος της κοινότητας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Οι υπόλοιποι, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: