Υλικά
– Τσίπουρο,
– ένας σβόλος πρόπολης,
– μέλι,
– άχνη ζάχαρης λεπτοτριμένη.
Σε ένα μικρό δοχείο, προσθέτουμε λίγο τσίπουρο και λεπτά κομματάκια πρόπολης.
Κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι του και το θερμαίνουμε σε μπεν μαρί. Αναδεύουμε κουνώντας το δοχείο κατά καιρούς μέχρι να διαλυθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρόπολης (15-30 λεπτά αρκούν).
Αφήνουμε το δοχείο κλειστό να κρυώσει αναδεύοντας κατά καιρούς. Είναι σημαντικό να είναι κλειστό καλά το δοχείο για να μην εξατμιστεί η αλκοόλη του τσίπουρου και χάσει την διαλυτική του ικανότητα.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε σε ένα μικρό μπολ μείγμα μελιού και άχνης ζάχαρης.
Στόχος να φτιάξουμε λίγο ζαχαροζύμαρο, μέσα στο οποίο θα αναμείξουμε το διάλυμα της πρόπολης. Προσέχουμε να μην βάλουμε πολύ μέλι, γιατί μετά θα χρειαστούμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης για να το σφίξουμε.
Αφού σφίξει το μείγμα, το θερμαίνουμε για λίγο σε φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή ένα λεπτό σε χαμηλή ισχύ γιατί βράζει πολύ εύκολα) για να μαλακώσει και προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη, αναδεύοντας. Ένα χτυπητήρι του φραπέ θα βοηθήσει.
– Αν υπερβάλουμε στην ποσότητα της ζάχαρης, κινδυνεύουμε να κάνουμε το ζαχαροζύμαρο πολύ σφικτό, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να το χύσουμε στο καλούπι.
– Αν βάλουμε λίγη ζάχαρη, το ζαχαροζύμαρο θα ρέει εύκολα αλλά δεν θα στερεοποιείται μετά την ψύξη.
– Αν πάλι δεν επιθυμούμε να δώσουμε σχήμακαραμέλας στις παστίλιες μας, μπορούμε να κάνουμε το μείγμα μας πολύ σφικτό και αφού προσθέσουμε το διάλυμα πρόπολης, να το πλάσουμε με το χέρι στο επιθυμητό σχήμα
Τώρα, παίρνουμε με μια σύριγγα 5 -10ml περίπου από το υπερκείμενο διάλυμα της πρόπολης (γιατί το αδιάλυτο ίζημα έχει μείνει στον πάτο) και το ρίχνουμε στο ζαχαροζύμαρο.
Αναδεύουμε καλά για αρκετή ώρα, θερμαίνουμε μια φορά ακόμη στον φούρνο μικροκυμάτων για να φύγει η αλκοόλη και να ρευστοποιηθεί το μείγμα. Αν δεν διαθέτουμε φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μπεν μαρί όπως στην αρχή. Τώρα το δοχείο μπορεί να είναι ανοιχτό.
Ετοιμάζουμε τις θήκες για παγάκια, και ρίχνουμε το μείγμα σε μικρές ποσότητες για να καλουπωθούν οι παστίλιες.
Βάζουμε τις παστίλιες στο ψυγείο ή καλύτερα στην κατάψυξη για να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.
Μετά από μια ώρα, μπορείτε να τις τινάξετε από την θήκη σε ένα πιάτο και να τις τυλίξετε με χαρτάκι για να μην τραβήξουν υγρασία και κολλήσουν.
ο συνδυασμός μελιού με πρόπολη, είναι ότι καλλίτερο για τα προβλήματα με τον λαιμό.
Δύο ή τρεις παστίλιες την ημέρα. Τις κρατάμε στο στόμα ώσπου να λιώσουν.
Πηγή : Proionta-tis-fisis