Ποιες είναι οι αθώες συνήθειες που μας γερνάνε;
16 December 2019
Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους στην πλάτη
16 December 2019

Πώς θα ρίξετε την πίεσή σας με φυσικούς τρόπους

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες. Αν και μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν την αφήσουμε ανεξέλεγκτη, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τη μειώσουμε χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε αγωγή. Φυσικά, θα πρέπει πάντα να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, που είναι και ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει αν μπορούμε όντως να αποφύγουμε τα φάρμακα.

Φυσικοί τρόποι να ρίξετε την πίεσή σας
Χάστε βάρος
Τα επιπλέον κιλά δεν συνεπάγονται και χειρότερη υγεία. Ωστόσο, αν συμβαίνει να συγκεντρώνονται στην περιοχή της κοιλιάς, έχουν την τάση να αυξάνουν την αρτηριακή μας πίεση.

Ασκηθείτε
Οι υγιείς άνθρωποι χρειάζονται κατά μέσο όρο 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε προβλήματα υψηλής πίεσης, καλό είναι να προσπαθήσετε να αφιερώνετε τα 40 από αυτά σε πιο έντονες μορφές εκγύμνασης. Το κυριότερο από όλα, πάντως, είναι η συνέπειά σας.

Μειώστε το αλάτι
Η ενδεδειγμένη ημερήσια δόση αλατιού είναι ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Ναι, ξέρουμε ότι είναι ελάχιστο, όμως αν θέλετε να δείτε την πίεσή σας να πέφτει, θα πρέπει να το μειώσετε ακόμη περισσότερο.

Επενδύστε στα προβιοτικά
Σύμφωνα με έρευνες, όταν καταναλώνουμε περισσότερα προβιοτικά, ενδέχεται να δούμε την πίεσή μας να μειώνεται. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να επιμείνετε για περισσότερους από δύο μήνες σε αυτή τη διατροφική επιλογή ώστε να υπάρξει διαφορά. Μην περιμένετε θεαματικές διαφορές, όμως να θυμάστε ότι αυτά τα καλά βακτήρια παίζουν ευεργετικό ρόλο για τη γενικότερη υγεία της καρδιάς σας.

Αποφύγετε το έτοιμο φαγητό
Ακόμη και τα εστιατόρια που παρασκευάζουν φαγητό από ποιοτικά υλικά έχουν την τάση να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αλατιού και υλικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το δεύτερο είναι και η μεγαλύτερη παγίδα, καθώς δεν μεταφράζεται πάντα σε ένα αλμυρό γεύμα. Όταν επισκέπτεστε ένα εστιατόριο, αποφύγετε τα αλμυρά υλικά, όπως τα τυριά, και ζητήστε να σας σερβίρουν την σάλτσα ξεχωριστά για να έχετε έλεγχο της ποσότητας που χρησιμοποιείτε.

Μείνετε ενήμερη
Φροντίστε να μετράτε συχνά την πίεσή σας μόνη στο σπίτι ή σε κάποιο γειτονικό φαρμακείο. Φυσικά, η μέτρηση δεν πρόκειται να την μειώσει ως δια μαγείας, όμως έχοντας επίγνωση της κατάστασής σας μπορείτε να διατηρήσετε καλύτερο έλεγχο. Άλλωστε, αν περιμένετε να μετρηθείτε αποκλειστικά από τον γιατρό σας, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ακριβή, για παράδειγμα εξαιτίας του άγχους σας για την κατάσταση της υγείας σας. Ταυτόχρονα, η παρακολούθηση της πίεσής σας σε τακτική βάση ίσως σας βοηθήσει να παραμείνετε συνεπής στις σωστές επιλογές.

Κόψτε το κάπνισμα
Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται για λίγο μετά από κάθε τσιγάρο, όμως μετά από λίγο επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Φυσικά, το κάπνισμα βλάπτει με πολλούς άλλους τρόπους την υγεία της καρδιάς, όμως έχει έμμεση επίδραση και σε αυτό το κομμάτι. Το χρόνιο κάπνισμα αποδυναμώνει τους γευστικούς κάλυκες, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερο αλάτι για να βρούμε νόστιμο το φαγητό μας.

Μειώστε τα συσκευασμένα τρόφιμα
Τα συσκευασμένα προϊόντα σε κονσέρβες, τα έτοιμα ντρέσινγκ, το ψωμί, τα δημητριακά και τα αλλαντικά ενδέχεται να ευθύνονται για την πλειοψηφία του νατρίου που φτάνει στον οργανισμό σας. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε ή φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων πριν τα αγοράσετε.

Χαλαρώστε
Το άγχος είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μας ανεβάζουν την πίεση – εξ ου και η γνωστή φράση. Κάντε διαλογισμό, διαβάστε ένα βιβλίο, βγείτε για έναν όμορφο περίπατο, γελάστε ή χαλαρώστε στην αγκαλιά του συντρόφου σας, και η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί.

Μην ξεχνάτε την ενδυνάμωση
Το cardio είναι η καλύτερη άσκηση για την υγεία της καρδιάς μας, όμως αν το συνδυάσουμε με ασκήσεις ενδυνάμωσης (για παράδειγμα με μια προπόνηση με βάρη), ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Παλιότερα, υπήρχε ο μύθος ότι τα βάρη αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, στην πραγματικότητα όμως ατό συμβαίνει για λίγη ώρα μετά την προπόνηση.

Μειώστε το αλκοόλ
Η συντηρητική κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) μπορεί να μειώσει την πίεσή μας. Όμως αν το παρακάνουμε, σταδιακά οδηγούμαστε στην υπέρταση.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: