5 λόγοι που οι άπιστοι σύζυγοι δεν εγκαταλείπουν τον γάμο τους
8 April 2021
Ισχυρός παγετός στα ορεινά: Με -7,3C ξύπνησε το Περτούλι – Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός
9 April 2021

Πώς και γιατί να κάνω κομποστοποίηση ;

Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;

Μέσω της κομποστοποίησης περιορίζεται σημαντικά ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και ως εκ τούτου:
…επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ και περιορίζεται η ανάγκη επέκτασής τους
και
…μειώνεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την αναερόβια αποικοδόμησή τους.
Παράλληλα, παράγω δωρεάν κομπόστ, δηλαδή ένα πλούσιο βιολογικό λίπασμα (ανάλογα και με τα υλικά που ρίχνουμε στον κομποστοποιητή) για τις γλάστρες, το παρτέρι ή τον κήπο μου.

Πως μπορώ να κομποστοποιήσω στο σπίτι;

Η κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών κατασκευών (κομποστοποιητών), ή και απλά σε ένα παρτέρι ή ένα σκαμμένο σημείο του κήπου μας.


Τι μπορώ να κομποστοποιήσω;

Σε γενικές γραμμές, ότι ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πλήρης οδηγός οικιακής κομποστοποίησης:


Τα απαραίτητα βήματα για επιτυχημένη Οικιακή Κομποστοποίηση


ΒΗΜΑ 1ο – ΣΩΣΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΟΥ.

Τοποθετούμε τον κάδο μας σε επίπεδο έδαφος με δυνατότητα απορροής των όμβριων.  Αυτό επιτρέπει την απορροή της περίσσειας  του νερού, τον επαρκή αερισμό και διευκολύνει την είσοδο στον κάδο των ωφέλιμων μικροοργανισμών και ζωυφίων όπως είναι οι γαιοσκώληκες, οι οποίοι  ξεκινούν τη διαδικασία της αποικοδόμησης.  Η τοποθέτηση του κάδου σε σημείο μερικώς σκιερό βοηθά στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα είναι χρήσιμο να τοποθετούμε τον κάδο μας πάνω σε συρματόπλεγμα ορθογώνιας διατομής 1cm Χ 2cm.  Στην περίπτωση αυτή σκάβουμε έναν αβαθή λάκκο 3 cm περίπου,  με διάμετρο ίση με τον κάδο μας, τοποθετούμε ένα κομμάτι συρματοπλέγματος με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του κάδου και τοποθετούμε από πάνω τον κάδο μας. 

ΒΗΜΑ 2ο – ΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ. 

Η ποιότητα του κομπόστ που θα παράγουμε εξαρτάται άμεσα από τα συστατικά που περιέχει.  Χρήσιμα υλικά για την κομποστοποίηση είναι :υπολείμματα από λαχανικά και φρούτα, κατακάθι από καφέ, βότανα από ροφήματα, παράγωγα κλαδέματος και γκαζόν.  Αυτά ονομάζονται «πράσινα» και έχουν την ιδιότητα να αποσυντίθενται γρήγορα και να παρέχουν άζωτο και υγρασία που είναι απαραίτητα για την κομποστοποίηση.   Άλλα χρήσιμα υλικά που μπορούμε να βάλουμε στον κάδο είναι :τσόφλια αυγών, ξερά φύλλα, μαλακό χαρτί (π.χ. χαρτοπετσέτες). Αυτά ονομάζονται «καφέ» και αποσυντίθενται με πιο αργό ρυθμό.  Παρέχουν ίνες, τον απαραίτητο άνθρακα, μεταλλικά στοιχεία και επιτρέπουν τον σχηματισμό θυλάκων αέρα μέσα στο μίγμα.  Άλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε: στάχτες από τζάκι, σκόνη από τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας. 

ΒΗΜΑ 3ο – ΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ 

Υλικά τα οποία ποτέ δεν πρέπει να τοποθετούμε μέσα στον κάδο μας,  είναι: κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, έλαια, περιττώματα ζώων, πάνες μωρού, χαρτιά υγείας, μολυσμένα φυτά (από έντομα).  Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν ανεπιθύμητα επιβλαβή έντομα και να παράγουν άσχημες οσμές.  Θυμηθείτε ότι το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί δεν είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση και ανακυκλώνονται χωριστά στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ. 

ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
ΠΡΑΣΙΝΑ                                   ΚΑΦΕ   
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
ΨωμίΞερά χόρτα και φύλλαΣτάχτες μπάρμπεκιου
ΓκαζόνΠριονίδιΨάρι
Κατακάθια καφέ και φίλτραΣτάχτη από τζάκιΚρέας
ΦύλλαΆχυραΓαλακτοκομικά προϊόντα
ΆνθηΤσόφλια αυγώνΚόκαλα
Φλούδια φρούτωνΜαλακό χαρτί (χαρτοπετσέτες)Λίπη
Φυτά Έλαια
Πούπουλα Άρρωστα ή μολυσμένα φυτά
Υπολείμματα λαχανικών Περιττώματα
Κλαδέματα δένδρων Μη οργανικά σκουπίδια (πλαστικά, μεταλλικά, γυάλινα…)
Φύλλα από βότανα Τσιγάρα
Τρίχες Πλαστικοποιημένα χαρτιά

ΒΗΜΑ 4ο – ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 Το μυστικό για την παραγωγή καλής ποιότητας κόμποστ  είναι η σωστή αναλογία μεταξύ «πράσινων» και «καφέ».  Αν το κόμποστ περιέχει πολύ υγρασία προσθέτουμε περισσότερα «καφέ», αν είναι ξηρό προσθέτουμε «πράσινα». Επίσης μεγάλη σημασία έχει ο σωστός αερισμός του κόμποστ.  Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικό ανακάτεμα και προσθήκη τεμαχισμένου χαρτονιού.  Η πλήρης ωρίμανση του κόμποστ επιτυγχάνεται μετά από 6-9 μήνες. 

ΒΗΜΑ 5ο – ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ 

Το ώριμο κόμποστ είναι μία σκούρα καφέ –σχεδόν μαύρη- στρώση που θα εντοπίσουμε στο κάτω μέρος του κάδου.  Έχει σπογγώδη υφή και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.  Το ώριμο κόμποστ απομακρύνεται από το πορτάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του κάδου. Η χρήση του κόμποστ στον κήπο μας βελτιώνει εντυπωσιακά την ποιότητα του εδάφους και κατά συνέπεια την εμφάνιση του κήπου μας.  

Οδηγός για τη χρήση του κόμποστ κατά το φύτεμα: ανάμιξη 1 μέρους άμμου, 2 μερών στείρου εδάφους και 2 μερών ώριμου κόμποστ. Η συνταγή αυτή δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα.  

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: