Ανθέλληνες έμποροι του ανθρωπισμού
12 December 2019
Την Τετάρτη (18/12) συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
12 December 2019

Σαπούνι με χαμομήλι και καλέντουλα

Σαπούνι με καλέντουλα και χαμομήλι για όλες τις ευαίσθητες και μη επιδερμίδες. Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των δύο βοτάνων που με τα έλαια και τα βούτυρα μας ,θα μας χαρίσουν ένα φίνο προϊόν!!!

ΥΛΙΚΑ

450 γρ Ελαιόλαδο (που έχω εμποτίσει με καλέντουλα και χαμομήλι αρκετό καιρό πριν )
250 Λάδι καρύδας
150 γρ. Βούτυρο Καριτέ
150 γρ. Φοινικέλαιο
350 γρ. Απιονισμένο νερό
140 γρ. Καυστική Σόδα (NaOH)

Σκεύη και μέτρα προφύλαξης

  1. Προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και μπλούζα με μακρύ μανίκι (από το NaOH θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε, γι’ αυτό και προτείνουμε όλες οι εργασίες να γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο)
  2. Ανοξείδωτη κατσαρόλα
  3. Ποτήρια ζέσεως ή πλαστικές κανάτες
  4. Ζυγαριά κουζίνας
  5. Ραδβομπλέντερ
  6. Καλούπια (σιλικόνης, ξύλινα στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, πλαστικά, όχι μεταλλικά)
  7. Θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  8. Σπάτουλα σιλικόνης
  9. Ξύδι (σε περίπτωση που πέσει επάνω μας η καυστική σόδα)

Τρόπος παρασκευής:

Αφού έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προφύλαξης, ζυγίζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο την καυστική σόδα. Σε ένα δεύτερο δοχείο ζυγίζω το απιονισμένο νερό και ρίχνω σιγά σιγά την σόδα στο νερό(προσοχή στις αναθυμιάσεις) και ΠΟΤΕ το αντίθετο. Με την σπάτουλα ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει η σόδα και έπειτα αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 40˚C.

Όσο κρυώνει το σοδόνερο μετράμε τα λάδια και τα βούτυρα στην κατσαρόλα μας και την βάζουμε σε μπεν μαρί μέχρι να φτάσουν τα λάδια μας την θερμοκρασία των 40˚C επίσης.

Μόλις και τα δύο μείγματα έχουν την ίδια θερμοκρασία (πολύ σημαντικό), ρίχνω το σοδόνερο σιγά σιγά στα λάδια. Έπειτα αναδεύω σιγά σιγά με το ραβδομπλέντερ μέχρι το μείγμα μου να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.

Όταν φτάσουμε στο χυλό τον ρίχνουμε στα καλούπια της επιλογής μας και τα αφήνουμε ένα 24ωρο μέχρι να σκληρύνουν. Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε από τα καλούπια (τα κόβουμε εάν τα έχουμε βάλει σε ένα ενιαίο καλούπι) και τα αφήνουμε να ωριμάσουν για 6 εβδομάδες .

Μετά το πέρας των 6 εβδομάδων είναι έτοιμο για χρήση!!!

botanologika gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: