Γ. Καραγιάννης: Έργο είναι προϋπολογισμού 128,4 εκατ. ευρώ για σύγχρονες σχολικές μονάδες στη Δ. Θεσσαλονίκη
11 February 2023
Δ. Λίμνης Πλαστήρα: Απ’ ευθείας ανάθεση του έργου «Έλεγχος – συντήρηση δικτύων ύδρευσης»
12 February 2023

Σεισμός: Αγωνιώδεις προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων, ταραχές και λεηλασίες

Κόντρα στον χρόνο συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων τα σωστικά συνεργεία σε Τουρκία και Συρία, και ενώ η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική, με τους νεκρούς από τον σεισμό της Δευτέρας να αυξάνονται συνεχώς και εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Πληθαίνουν οι φωνές για εγκληματικές ελλείψεις στις κατασκευές, ενώ συνελήφθησαν και 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία

Μέσα στις τραγικές στιγμές όμως υπάρχει και η ελπίδα: ζωντανά βρέθηκαν στο Γκαζιαντέπ ένα βρέφος δύο μηνών, ένα μωρό 2 ετών και ένα 13χρονο αγόρι. Οι διασώσεις έγιναν στην επαρχία Χατάι και τα παιδιά βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια για περισσότερες από 122 ώρες. Σώθηκε επίσης και μία πενταμελής οικογένεια. Το μωρό δύο μηνών διασώθηκε μετά από 128 ώρες κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,  ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, ανέφερε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να λάβει εντός εβδομάδων συγκεκριμένα μέτρα για να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση πόλεων στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας που έχει πληγεί σοβαρά.

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης όσους λεηλάτησαν ή διέπραξαν άλλα εγκλήματα στις σεισμογενείς περιοχές, λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν από το κράτος. «Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη ζώνη της καταστροφής. «Σημαίνει ότι, από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους είναι στις πλάτες τους», είπε.

EPA/ABIR SULTAN

Συλλήψεις για λεηλασίες

Τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε 8 επαρχίες σεισμόπληκτες επαρχίες, μετέδωσε σήμερα το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Από τους 48, οι 42 συνελήφθησαν  μόνο στην επαρχία Χατάι, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, καθώς και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Εν τω μεταξύ δύο γερμανικές οργανώσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.

«Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η θλίψη σιγά-σιγά μετατρέπεται σε οργή. Επομένως θα παραμείνουμε στην κοινή βάση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας για την ώρα», είπε στο Reuters ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων της ISAR Στέφαν Μπάγερ προσθέτοντας ωστόσο ότι οι οργανώσεις θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν άμεσα αν υπάρξουν ενδείξεις για επιζώντες.

Φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιταλία, το οποίο προορίζεται για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις προσγειώθηκε στη Βηρυτό, όπως δήλωσε ο απεσταλμένος της Ιταλίας στη Δαμασκό.

Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή βοήθεια για τον σεισμό που αποστέλλεται στη συριακή κυβέρνηση.

Έκκληση του ΠΟΥ για βοήθεια

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν αυτή την εβδομάδα την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση.

Ο ΠΟΥ ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.

Νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, ο ΠΟΥ, ο οποίος αποδέσμευσε ήδη 16 εκατ. δολάρια από το ταμείο του έκτακτης ανάγκης, είχε υπολογίσει σε 23 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι εκτεθειμένοι μετά τους σεισμούς και την καταστροφή που προκάλεσαν.

Σήμερα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 26 εκατομμύρια — 15 εκατομμύρια στην Τουρκία και σχεδόν 11 εκατομμύρια στη Συρία.

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ και διεθνών αποστολών σε ερείπια κτιρίου – Ακούγονται φωνές

Οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιεί η ελληνική διασωστική αποστολή μαζί με άλλες διεθνείς αποστολές στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια, από τα οποία ακούγονται φωνές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο καθώς ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια. Συγκεκριμένα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ένα σωστικό συνεργείο από Βραζιλία και δύο από την Τουρκία.

REUTERS/Kemal Aslan

Οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά. Όπως έγινε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική, υπάρχει αισιοδοξία ότι πιθανόν να βρεθούν επιζώντες καθώς τα γεώφωνα εντόπισαν φωνές ενώ τα σκυλιά οσμίστηκαν ίχνη ζωής.

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: