Μολότοφ και χημικά στο Σύνταγμα – Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
9 November 2022
Δημοπρατείται το έργο «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Φυλακτής»
10 November 2022

Σε άλλες 5 περιοχές στο Δήμο Αργιθέας εντοπίστηκαν πλατάνια με μεταχρωματικό έλκος

Άλλη μια απόφαση από τη Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες που αφορά τον καθορισμό ζωνών και λήψης μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fimbriata f. sp. platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, αυτή τη φορά στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Μουζακίου.

Η απόφαση αφορά πέντε περιοχές στο Δήμο Αργιθέας που βρίσκονται δύο στην κοινότητα Ανθηρού στις θέσεις Μεγάλη Σκάλα και στην Πλατεία, στο Βλάσι στη θέση Γέφυρα, στο Πετροχώρι στη θέση Χάνι Νασιώκα και στη Στεφανιάδα στη θέση Ρωμιά.

Με την συγκεκριμένη απόφαση δημιουργούνται δύο ζώνες σε κάθε εστία μόλυνσης ως ακολούθως:

α) Εστιακή ζώνη ακτίνας 100 μέτρων γύρω από το σημείο στο οποίο διαπιστώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός, εντός της οποίας απαγορεύεται χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες (διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες ή ακόμα και όργωμα αγρών). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεσθούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ακολουθηθεί σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν ενώ στη συνέχεια πρέπει να γίνει απολύμανση με μυκητοκτόνο σκεύασμα.

β) Ζώνη ασφαλείας ακτίνας 1 χιλιομέτρου γύρω από την εστιακή ζώνη, εντός της οποίας θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου απαγορεύεται από τις ζώνες προς άλλες περιοχές.

φωτογραφία αρχείου

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%83%CE%B5-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AD%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: