Εκδήλωση για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά από την «Εποχή»
3 November 2023
Τι θα σήμαινε ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος για τους επενδυτές;
3 November 2023

Σε ισχύ η απαλλαγή πληγέντων του "Daniel" από συμμετοχή σε φάρμακα – εξετάσεις – ηλεκτρονικές γνωματεύσεις

Δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (2/11) στο ΦΕΚ και τίθεται άμεσα σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Β. Κικίλιας και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Θεοχ. Θεοχάρης και Αθ. Πετραλιάς

«Καθορισμός α) των δικαιούχων πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel» μηνός Σεπτεμβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε απαλλαγή από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους για χoρήγηση φαρμάκων, εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρoνικών γνωματεύσεων και β) της διαδικασίας και του ανώτατου ποσού απαλλαγής ανά δικαιούχο.»

Αντικείμενο της απόφασης -όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net– είναι ο καθορισμός των δικαιoύχων πληγέντων από την κακοκαιρία ‘Daniel’ σε απαλλαγή μέχρι την 31η.3.2024 από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, ο τρόπος απόδειξης της ιδιότητας του πληγέντος, η διαδικασία και το ανώτατο ποσό απαλλαγής ανά δικαιούχο από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων.

Πεδίο εφαρμογής της απόφασης αποτελούν οι κάτοικοι των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», που εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο 2023, και οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν, αναφορικά με συνταγές και παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων παροχών που εκδίδονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Καθορισμός δικαιούχων πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel»

Ως  δικαιούχοι πληγέντες καθορίζονται τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία χορηγήθηκε εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 17143/11.09.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής, σε πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα» (Β’ 5406), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και στον βαθμό που αφορά κατοίκους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Διαδικασία και ανώτατο ποσό απαλλαγής ανά δικαιούχο

Η απαλλαγή των παραπάνω δικαιούχων από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή και κάθε πρόσθετη επιβάρυνση για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων πραγματοποιείται κατά τον χρόνο έκδοσης των συνταγών, παραπεμπτικών και γνωματεύσεων, μέσω ειδικής και κατάλληλης παραμετροποίησης του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και των συστημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η παραπάνω παραμετροποίηση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εντός 5 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, θα χορηγήσει στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, τηρώντας τις κείμενες διατάξεις περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας ή ότι ο λαβών την απαλλαγή δεν είναι δικαιούχος, επιβάλλεται πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, η άμεση καταβολή προς το Ελληνικό Δημόσιο του συνόλου του χορηγηθέντος ποσού απαλλαγής, ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, το οποίο βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων (ν. 4978/2022 «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» Α’ 190). 4. Ως ανώτατο ποσό απαλλαγής ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 100€  

Οι δαπάνες που αφορούν στην εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων παροχών των δικαιούχων πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel» θα υποβάλλονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διακριτά, ώστε η πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται από την απαλλαγή των δικαιούχων από τη συμμετοχή να αναζητηθεί κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-daniel-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CE%B5-%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: