Λουκέτο σε 2 υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας
21 December 2020
Μια Τρικαλινή νικήτρια στο φετινό My Style Rocks
21 December 2020

Σε μουσειακό πυρήνα των Τρικάλων μετατρέπεται το στρατόπεδο «Πούλιου»

Σε μουσειακό πυρήνα των Τρικάλων, μετατρέπεται το πρώην στρατόπεδο «Πούλιου» στα Τρίκαλα.

Την Παρασκευή υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Τρικκαίων, η οποία προβλέπει τη μίσθωση του χώρου του πρώην στρατοπέδου για 25 έτη.

Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Πούλιου», στο οποίο κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν το Στρατηγείο Α΄ Σώματος Στρατού και η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως, θα δημιουργηθούν:

1.Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων (υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

2.Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας (δήμος Τρικκαίων)

3.Ενοποίηση – αξιοποίηση με Λόφο Προφήτη Ηλία (δήμος Τρικκαίων)

Νηπιαγωγείο
Σύμφωνα με τη σύμβαση, το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Τρικκαίων εκμισθώνουν 14.816.39 τ.μ. από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η διάρκεια της μισθώσεως θα διαρκέσει 25 έτη με δυνατότητα ανανέωσης και ο δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει μίσθιο 2.800 ευρώ μηνιαίως, ενώ 3.500 ευρώ μηνιαίως το υπουργείο Πολιτισμού.

«Δώστε το καλό παράδειγμα για το πώς τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το θέμα συζητήθηκε στο αρμόδιο όργανο, «προσήλθε και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κι έγινε ουσιαστική συζήτηση». «Βάλαμε», είπε, «όλα τα ζητήματα επί τάπητος και κρίναμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τον δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Γι’ αυτό έκανα λόγο για ευθύνη, αλλά και για ευχάριστη θέση, την οποία περιμένουμε να εκμεταλλευτείτε, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα. Προχωράμε, γιατί έχετε δώσει πολλά θετικά δείγματα στον Δήμο σας και αυτό ασφαλώς συνεκτιμήθηκε. Όποτε ζητείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραχώρηση στρατοπέδων, ζητούμε να είναι δομημένη και συγκροτημένη η πρόταση, προκειμένου να προχωρήσουμε».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «ασφαλώς θέλουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν έχει τη συγκρότηση να είναι προετοιμασμένη με προτάσεις».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως «στα Τρίκαλα, που είναι μία πόλη που έχει προχωρήσει πάρα πολύ, σε πάρα πολλά επίπεδα στον τομέα του Πολιτισμού και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, έρχεται να προστεθεί και ένας πυρήνας μουσειακός. Τα μουσεία του δήμου και το Αρχαιολογικό Μουσείο».

Η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα αναλάβουν τη διαδικασία των μελετών, ώστε το συντομότερο δυνατόν, το κτίριο να αποκατασταθεί και να γίνει η έκθεση που θα φιλοξενήσει τους θησαυρούς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «η χαρά της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη για κάτι που όντως ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και αν δεν υπήρχε η δική σας πολιτική βούληση, δεν θα τελείωνε. Θα πήγαινε στις επόμενες κυβερνήσεις, στον επόμενο δήμαρχο».

«Θέλω να υπογραμμίσω», είπε, «δύο σημαντικά στοιχεία: πρώτον, ότι θα προβάλουμε την ιστορία μας, γιατί λαός, ο οποίος δεν τιμά την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και δεύτερον, να δείξουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο στρατός, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο δήμος, όλοι μαζί σε μία συνεργασία που κλείσαμε το καλοκαίρι σχεδόν αστραπιαία. Αποτελεί παράδειγμα και για άλλες συνεργασίες, έτσι ώστε να αναδείξουμε το κτηριακό και ιστορικό απόθεμά μας» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: