Πακιστάν: Κατηγορούμενος για «βεβήλωση του Κορανίου» λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου από όχλο
21 June 2024
Aνησυχία ενόψη φθινοπώρου για τα ακαθάριστα ποτάμια και τα αναχώματα στο Δήμο Μουζακίου
21 June 2024

Σε οδό Γεωργίου Κούτρα μετονομάζεται η οδός Γκίκα στο Μουζάκι – Άλλες δύο μετονομασίες οδών

Τη μετονομασία της οδού Γκίκα σε οδό Γεωργίου Κούτρα προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή και συγγραφέα που ανέπτυξε πλούσια δράση στην πνευματική και κοινωνική ζωή του Μουζακίου και ευρύτερα της Καρδίτσας αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου στη στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/6) επικυρώνοντας σχετική απόφαση που έχει λάβει και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.

Με την ίδια απόφαση η οδός Δημάρχου Κ. Παπακωνσταντίνου μετονομάζεται σε οδός Γκίκα και η οδό Αμερικής μετονομάζεται σε οδός Δημάρχου Κ. Παπακωνσταντίνου.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Κούτρας

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του θέματος ο καθηγητής & συγγραφέας Γεώργιος Κούτρας (1935-2006) γεννήθηκε στο Μουζάκι το 1935.

«Άξιο τέκνο του Μουζακίου, ακάματος κοινωνικός πρωταγωνιστής, ένας αυθεντικός εκφραστής της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης του τόπου μας. Ο Γεώργιος Κούτρας, με την πολυεπίπεδη κοινωνική και πνευματική δράση που ανέπτυξε σε όλη τη ζωή του, δημιούργησε τη δικιά του «χρυσή σελίδα» στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Μουζακίου, της Αργιθέας και της Καρδίτσας, όπου υπηρέτησε, ως εκπαιδευτικός και απλός άνθρωπος με μοναδικό ζήλο και αυταπάρνηση. Το ανήσυχο πνεύμα, που τον χαρακτήριζε και η έντονη θέληση να βοηθήσει τους συνανθρώπους και να συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού μας, τον οδήγησε στην ανάληψη πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Από αυτές, σε επίπεδο εκπαίδευσης ξεχωρίζει η ίδρυση στις αρχές του 1970, Μαθητικού Εστιατορίου και Ξενώνα Ύπνου στα Βραγκιανά, για στήριξη των παιδιών που φοιτούσαν στο τότε τριτάξιο Γυμνάσιο και έπρεπε να διανύσουν περπατώντας (δεν υπήρχε δημόσια συγκοινωνία, ούτε και δρόμος) μεγάλες αποστάσεις χιλιομέτρων, για να πάνε κάθε μέρα στο σχολείο. Σε ότι αφορά δε στα γράμματα, ο Γ. Κούτρας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα, όντας από τους πρωτεργάτες της έκδοσης του δημοφιλούς για πολλά χρόνια επιστημονικού περιοδικού «Γνώση και Γνώμη». Πρέπει να τονίσουμε, πως από τότε μέχρι σήμερα, παρόμοια προσπάθεια δε επαναλήφθηκε στο Νομό μας, δείγμα της μοναδικότητας και της δυσκολίας αυτής της εξαιρετικής δουλειάς και συνεργασίας. O Γ. Κούτρας υπήρξε βέβαια και μεγάλος πρωταγωνιστής στη Θρησκευτική ζωή της περιοχής μας, αφού, ως άριστος Οεολόγος κήρυτεε στις εκκλησίες το Λόγο του Κυρίου. Ενώ πρωτοστατούσε στη διοργάνωση γιορτών και εκδηλώσεων, με τα προγράμματά τους να περιλαμβάνουν πάντα εντυπωσιακές ομιλίες και καίριες παρεμβάσεις του. Για τη προσφορά του Γ. Κούτρα ο Δήμος Καρδίτσας έδωσε το όνομα του Γεωργίου Κούτρα σε μία οδό κοντά στα ανατολικά Σχολεία της Καρδίτσας, καθώς και ο Δήμος Λαρισαίων έδωσε το όνομά του σε οδό που βρίσκεται στη γειτονιά της εν ζωή κατοικίας του. Είναι καιρός και ο Δήμος μας να τιμήσει το άξιο τέκνο του. Οι Μουζακιώτες και οι επισκέπτες αυτής της ιστορικής πόλης θα βλέπουν το όνομα του Γεωργίου Κούτρα σε μια φερώνυμη οδό, θα τον θυμούνται εσαεί και θα τον ευγνωμονούν για την πολύπλευρη προσφορά του στον τόπο μας.»

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%83%CE%B5-%CE%BF%CE%B4%CF%8C-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CE%AF%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: