Κάλυμνος: 10χρονο παιδί – θαύμα -Μπήκε στο Πανεπιστήμιο με δείκτη ευφυΐας 200
21 October 2021
Πώς να θεραπεύσετε γρήγορα τις μελανιές
21 October 2021

Σημάδι για Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο αν κάνετε ασυναίσθητα αυτό με τα δάχτυλά σας

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει τον κινητικό συντονισμό.

Αν και τα συμπτώματα του Πάρκινσον καταλήγουν να είναι εξουθενωτικά για τους ασθενείς, στα αρχικά στάδια της νόσου οι περισσότεροι έχουν πολύ λεπτές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Γι ‘αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα πρώιμα σημάδια του Πάρκινσον.

Αναγνωρίζοντας ορισμένα από αυτά τα πρώιμα συμπτώματα, τα οποία πολλοί αγνοούν ως “κάτι ανούσιο”, μπορείτε να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας που θα διατηρήσει την ποιότητα της ζωής σας στο μέλλον.

Αν τρίβετε ελαφρά δείκτη και αντίχειρα “σαν να κυλάτε ένα χάπι” στα δάχτυλα, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι Πάρκινσον

Περίπου το 70% των ατόμων με Parkinson θα παρουσιάσουν τρόμο (τρέμουλο) κατά τη διάρκεια της νόσου. Για πολλά από αυτά τα άτομα, ο τρόμος αυτός θα αρχίσει στα χέρια ή στα δάχτυλα.

Συγκεκριμένα, πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον μπορεί να παρατηρήσουν ένα σύμπτωμα που περιγράφεται σαν “τρόμος κυλίσματος του χαπιού” στα δάχτυλα. Μπορεί ασυναίσθητα να τρίβετε τον αντίχειρα και τον δείκτη σας μπρος -πίσω «σαν να κυλάτε ένα χάπι μεταξύ τους”.

Η Αμερικανική Ένωση της Νόσου Parkinson (APDA) προσθέτει ότι αυτό είναι συχνά το πρώτο-πρώτο παρατηρούμενο σύμπτωμα της νόσου. “Αυτό είναι συνήθως το μέρος του σώματος όπου θα αρχίσουν οι τρόμοι”, αναφέρει η APDA.

Πάρκινσον

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε τρόμο σε άλλα μέρη του σώματος

Οι τρόμοι είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του Πάρκινσον και εκτός από τα χέρια και τα δάχτυλα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κάτω χείλους, της γνάθου ή του ποδιού.

Αυτοί οι τρόμοι μπορούν να βλάψουν τον κινητικό συντονισμό και να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, το ξύρισμα και την σίτιση, μια πραγματική πρόκληση για τους ασθενείς.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό καλό για εκείνους που πάσχουν από το σύμπτωμα: Τα άτομα με τρόμους μόνο κατά την φάση ξεκούρασης (σ.σ. όταν το τρεμάμενο σημείο του σώματος είναι σε ανάπαυση ή το άτομο δεν κινείται) συνήθως έχουν μια πιο αργή εξέλιξη της νόσου απ’ ό,τι οι ασθενείς χωρίς τρόμο ξεκούρασης.

Οι τρόμοι του Parkinson επηρεάζουν συνήθως μόνο την μία πλευρά του σώματος, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, και οι δύο πλευρές του σώματος μπορεί να επηρεαστούν.

Ο τρόμος είναι μόνο ένα από τα πολλά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν νόσο του Πάρκινσον

Εκτός από τους τρόμους, υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε Πάρκινσον. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν:

  • επιβραδυμένη κίνηση
  • άκαμπτους μυς
  • διαταραχή της ισορροπίας
  • κακή στάση σώματος
  • μειωμένη ικανότητα να εκτελούν ασυνείδητες κινήσεις (όπως το να ταλαντεύουν φυσικά τα χέρια τους ενώ περπατούν)

Επιπλέον, οι ασθενείς με Parkinson συχνά παρατηρούν αλλαγές στην ομιλία τους, όπως:

  • πιο ήπια ομιλία
  • μονότονη ομιλία
  • εμφάνιση δυσφορίας ή του δισταγμού πριν μιλήσουν

Τέλος, ορισμένοι άνθρωποι με Πάρκινσον διαπιστώνουν ότι αλλάζουν τον τρόπο που γράφουν. Μπορεί να τους γίνει όλο και πιο δύσκολο να γράψουν και τα γράμματα που κάνουν στο χαρτί να είναι ολοένα και μικρότερα με την πάροδο του χρόνου.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το Πάρκινσον, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύτιμη

Αν και δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να αντιστρέφει την πορεία της νόσου, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • συνδυασμό φαρμάκων
  • παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής
  • νευροχειρουργική επέμβαση (σπανίως, με σκοπό την μείωση του τρόμου)

Η έγκαιρη διάγνωση και η εύρεση του σωστού θεραπευτικού σχεδίου για τα συμπτώματά σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, επικοινωνήστε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Πηγές: https://www.mayoclinic.orghttps://www.apdaparkinson.orghttps://www.parkinson.orghttps://bestlifeonline.com, iatropedia.gr

φωτό: iStock

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: