Η σιδηροπενική αναιμία είναι η ανεπάρκεια σιδήρου είναι από τις πλέον
συχνές αιματολογικές διαταραχές. Αφορά άτομα κάθε ηλικίας, άνδρες,
γυναίκες, παιδιά.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω ς
Αυτές οι εξετάσεις αφορούν τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας και την παρακολούθηση της θεραπείας της.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;
Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι) είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου. Ειδικά όταν καταναλώνεται συνδυασμένο με λαχανικά, αυξάνεται η απορρόφηση σιδήρου έως 400%. Η βιταμίνη C, επίσης αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.
Άλλες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι:
1 φέτα λευκού ψωμιού 0,9 mg σιδήρου.
1 κούπα σπαγγέτι 2,0 mg σιδήρου.
1 κούπα δημητριακά 18,0 mg σιδήρου.
1 κούπα βρασμένο μπρόκολο 0,7 mg σιδήρου.
Φρέσκες πατάτες μαγειρεμένες την φλούδα τους
1 φέτα πεπόνι 4,0 mg σιδήρου.
Συκώτι (μοσχαρίσιο ή από κοτόπουλο) 8-25 mg σιδήρου
1 μερίδα χοιρινό ή αρνί 2-3 mg σιδήρου
Ποιες είναι οι καθημερινές μου ανάγκες σε σίδηρο;
Για νεογέννητα έως 6 μηνών : 10 mg καθημ.
Παιδιά από 6 μηνών – 4 χρονών : 15 mg καθημ.
Γυναίκες από 11 – 50 χρόνων: 18 mg καθημ.
Γυναίκες πάνω από 50 χρόνων: 10 mg καθημ.
Έγκυες γυναίκες: 30-60 mg καθημ.
Άνδρες από 10 – 18 χρόνων: 18 mg καθημ.
Άνδρες πάνω από 19 χρόνων: 10 mg καθημ.