«Kαλάθι Νοικοκυριού»: Μειωμένες ή σταθερές τιμές στο 97% των προϊόντων
26 April 2023
Επίσκεψη του Δημάρχου Καρδίτσας Β. Τσιάκου στην κοινότητα Προδρόμου για την εκτέλεση έργων της ΣΑΤΑ
26 April 2023

Σουδάν: Υπό κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Μπασίρ

Υπό αστυνομική κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ ελ Μπασίρ, ανακοίνωσε ο τακτικός στρατός της χώρας.

Ο Μπασίρ -ο οποίος κρατείτο προηγουμένως σε φυλακή- και ακόμη 30 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κατόπιν σύστασης του ιατρικού προσωπικού της φυλακής Κομπέρ, προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διευκρινίζει ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα δύο πηγές στο νοσοκομείο είχαν δηλώσει σύμφωνα με το Reuters ότι ο Μπασίρ μεταφέρθηκε από τη φυλακή Κομπέρ σε στρατιωτικό νοσοκομείο της σουδανικής πρωτεύουσας προτού ξεσπάσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ στις 15 Απριλίου.

Σουδάν: Χειρουργήθηκαν οι δύο Έλληνες τραυματίες – Βελτιώνεται η κατάστασή τους

Το ερώτημα για το πού βρίσκεται ο Μπασίρ προέκυψε αφού πρώην υπουργός της κυβέρνησής του, ο Άχμεντ Χαρούν, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι βγήκε από τη φυλακή μαζί με άλλους πρώην αξιωματούχους.

Οι Μπασίρ και Χαρούν καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ωμότητες στο Νταρφούρ.

Εύθραυστη εκεχειρία με συνέχιση εχθροπραξιών

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε περιοχές του Σουδάν, παρά το ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εφαρμόζεται –σε θεωρητικό επίπεδο- κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, μετά τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ξέσπασε την 15η Απριλίου.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: