Ο ισραηλινός πρωθυπουργόςορκίστηκε για ακόμη μια φορά πως ο στρατός της χώρας του θα πλήξει με σφοδρότητα τη Χεζμπολάχ, ενώ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε οχυρά της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης, που συνδέεται στενά με το Ιράν.
Στο βόρειο Ισραήλ, ήχησαν σειρήνες μετά την εκτόξευση κάπου εκατό ρουκετών από τον Λίβανο, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας πως αναχαίτισαν κάποιες, ενώ άλλες έπεσαν σε άδεια οικόπεδα. Μαίνεται παράλληλα και το σφυροκόπημα της Γάζας. 31 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε χθεσινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
«Θέλω να είμαι σαφής: με ή χωρίς συμφωνία (σ.σ. κατάπαυσης του πυρός), τα κλειδιά για την αποκατάσταση της ασφάλειας (του Ισραήλ) είναι πριν απ’ όλα να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ πέραν του ποταμού Λιτάνι, να υπάρξει αντίδραση σε κάθε απόπειρα να επανεξοπλιστεί και η σθεναρή ανταπόδοση κάθε επιχείρησής (της) εναντίον μας», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε ισραηλινούς στρατιωτικούς.
Από την 23η Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με διακηρυγμένο στόχο να εξουδετερωθεί το σιιτικό κίνημα στις παραμεθόριες περιοχές και να απωθηθούν οι μαχητές του βόρεια του ποταμού Λιτάνι, σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτων από τα σύνορα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πως θα επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή των περίπου 60.000 κατοίκων του βόρειου Ισραήλ. Χθες, σε βομβαρδισμούς σε τομείς του νότιου Λιβάνου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.
Το κρατικό νοσοκομείο στην Τεμπνίν (νότια) υπέστη ζημιές και διατρέχει κίνδυνο να τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας βομβαρδισμών στην περιοχή όπου βρίσκεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάμπιλ Φαουάζ.
Στον ανατολικό Λίβανο, βομβαρδίστηκαν κοινότητες της κοιλάδας Μπεκάα, έπειτα από εντολή του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους της αρχαίας πόλης Μπααλμπέκ και περιχώρων της να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τμήματά της.
Τουλάχιστον 1.940 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Εν τω μεταξύ ακόμη ένας πονοκέφαλος για τον Νετανιάχου είναι η σύλληψη πρώην εκπροσώπου του, τον οποίο βαραίνουν υποψίες πως διέρρευσε στον Τύπο χωρίς έγκριση διαβαθμισμένα ως εμπιστευτικά στρατιωτικά έγγραφα, κάτι που πιθανόν έβλαψε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέσσερα πρόσωπα, τρία μέλη του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας κι ο Ελιέζερ Φελτστάιν, ο πρώην συνεργάτης του κ. Νετανιάχου, έχουν τεθεί υπό κράτηση, διευκρίνισε δικαστήριο της Ρισόν ΛεΖιόν (κεντρικά).
Διενεργείται έρευνα από τη Σιν Μπετ (εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών) και από τον στρατό μετά τη δημοσίευση τον Σεπτέμβριο σε δυο εφημερίδες, την αγγλική Jewish Chronicle και τη γερμανική ταμπλόιντ Bild, άρθρων βασισμένων σε εμπιστευτικής φύσης στρατιωτικά έγγραφα.
Το ένα αναφερόταν σε υποτιθέμενο σχέδιο του Γιαχία Σινουάρ, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, να φύγει κρυφά από τη Λωρίδα της Γάζας μαζί με ομήρους, να πάει στην Αίγυπτο μέσω του «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», ζώνη στα νότια σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την αιγυπτιακή επικράτεια. Το άλλο βασιζόταν σε σημειώσεις που παρουσιάστηκαν ως προερχόμενες από την ηγεσία της Χαμάς για τη στρατηγική του ηγέτη της ώστε να παρεμβληθούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.
Οι πληροφορίες αυτές, που εν μέρει τουλάχιστον αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδείς, σύμφωνα με το δικαστήριο «έπληξαν τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας να επιτύχουν τον στόχο να απελευθερώσουν τους απαχθέντες», όπως ανέφερε, ζητώντας ταυτόχρονα να λογοκριθεί μεγάλο μέρος της έρευνας.
Αντίπαλοι του κ. Νετανιάχου υποπτεύονται ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις διαρροές αυτές για να αρνηθεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, που υπήρξε και παραμένει μείζον εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, σε νεκρό σημείο από το καλοκαίρι.
«Σύμφωνα με την έρευνα, συνεργάτες του κ. Νετανιάχου διέρρευσαν εμπιστευτικά έγγραφα και παραποιημένα έγγραφα για να υπονομεύσουν πιθανή (συμφωνία για την) απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αν ο Νετανιάχου ήξερε, είναι συνεργός σε μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία (του Ισραήλ). Αν δεν ήξερε, τότε τι ξέρει;», πέταξε.
Ο κ. Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι το έγγραφο στο οποίο βασίστηκε η Bild ουδέποτε «είχε φθάσει» στο γραφείο του. Χωρίς να αναφέρει το όνομα του κ. Φελτστάιν, υπογράμμισε εξάλλου πως ο πρώην συνεργάτης του «ουδέποτε συμμετείχε σε συναντήσεις για ζητήματα ασφαλείας», ούτε είχε άδεια χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters