Η βρετανική λίρα χρησιμοποιείται για παγκόσμιες πληρωμές σε υψηλό από το 2016, περίπου την ίδια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ποσοστό των παγκόσμιων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν με χρήση στερλίνας αυξήθηκε στο 7,845% του συνόλου τον Οκτώβριο, σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος SWIFT.
Αυτό είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του 2016, έναν μήνα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Είναι ένα αξιοσημείωτο κέρδος από αυτόν τον Ιούνιο, όταν η χρήση έπεσε κάτω από το 6%.
Η λίρα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές νόμισμα πληρωμών, πίσω από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ. Το ποσό των συναλλαγών σε δολάρια υποχώρησε ελαφρά στο 42,1%, ενώ η χρήση του ευρώ μειώθηκε στο 34,4% του συνόλου. Το ιαπωνικό γεν κατέλαβε την τέταρτη θέση, αποτελώντας το 2,95% των συναλλαγών, ακολουθούμενο από το κινεζικό γουάν, το δολάριο Καναδά και το δολάριο Αυστραλίας.
Το άλμα στη χρήση της λίρας έρχεται ακόμη και όταν η αξία του νομίσματος βρέθηκε υπό πίεση φέτος. Παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ανεπτυγμένα νομίσματα του 2022 με τις χειρότερες επιδόσεις από άποψη αξίας, ακόμη και μετά την ανάκαμψη από τα χαμηλά δεκαετιών μετά τις δημοσιονομικές εξαγγελίες της Λιζ Τρας.
Παρά την ανάκαμψη, η λίρα έχει αποδυναμωθεί σχεδόν 12% έναντι του δολαρίου φέτος. Το γεν, ωστόσο, τα πήγε ακόμη χειρότερα, με την αξία του να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 17% έναντι του δολαρίου το 2022.
Οι οικονομικές προοπτικές για τη Βρετανία παραμένουν αβέβαιες με την κυβέρνηση να πρόκειται να αποκαλύψει τα πιο πρόσφατα δημοσιονομικά της σχέδια σήμερα Πέμπτη και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από το Brexit ακόμη να επηρεάζουν τη χώρα.
Πηγή: Bloomberg