Εντυπωσιακές εικόνες έστειλε το πρώτο διαστημικό μπαλόνι-τηλεσκόπιο (βίντεο)
23 April 2023
Υποχωρεί η ανεργία στην Ε.Ε., αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν
23 April 2023

Στην Αίγυπτο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας – Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεπορίας θα μετεγκατασταθούν στην Αίγυπτο προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο ώστε να είναι σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών» ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δηλώσεις του από το ΥΠΕΞ.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως σημείωσε παράλληλα, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Ν. Δένδια

Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο.

Απομακρύνθηκε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ

Την ώρα που οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ απομακρύνθηκε από τη σουδανική πρωτεύουσα, έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Η Γαλλία ξεκίνησε επίσης επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση. Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Επίσης χθες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Μαίνονται οι συγκρούσεις – Στιγμές τρόμου ζουν οι κάτοικοι

Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.

Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές –τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί – να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές—στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: