Σήμερα παραμονή του Δεκαπενταυγούστου και ώρα 19:30 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λοξάδος, ενώ ανήμερα της εορτής θα τελεστεί όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’αρτοκλασίας.
Ταυτόχρονα οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την παλαιότερη εικόνα Παναγίας στη Θεσσαλία. Την Παναγία Γλυκοφιλούσα. Ποια είναι όμως η εικόνα αυτή στην οποία αναφερόμαστε;
Η εικόνα ΄κουβαλά΄ μια μεγάλη ιστορία, την οποία έχει αξία να γνωρίσουμε.
Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Φράγκους σταυροφόρους, η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατακερματίστηκε σε πολλά μικρά βασίλεια φράγκικα και λίγα ελληνικά. Ένα από αυτά τα βασίλεια ήταν το δεσποτάτο της Θεσσαλίας. Σεβαστοκράτορας του δεσποτάτου αυτού, ήταν ο Ιωάννης Κομνηνός Α’ Άγγελος Δούκας, από το 1272-1289 οπότε και πέθανε.
Η χήρα του Σεβαστοκράτορα, αμέσως μετά τον θάνατο του συζύγου της, έκτισε το Μοναστήρι της Λυκουσάδας, που βρισκόταν στον χώρο του σημερινού χωριού Λοξάδα. Το μοναστήρι το αφιέρωσε στην Παναγία Ελεούσα και η ίδια έγινε ηγουμένη του με το όνομα Υπομονή. Η ηγουμένη Υπομονή, ζήτησε την επικύρωση της θεμελίωσης του μοναστηριού από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο Β’, η οποία χορηγήθηκε αμέσως το 1289.
Το μοναστήρι της Λυκουσάδας από της συστάσεώς του, βρέθηκε με μεγάλη περιουσία, ως αποτέλεσμα της κρατούσας την εποχή εκείνη κατάστασης, αλλά και της ιδρύσεώς του από τη χήρα του Σεβαστοκράτορα.
Το 1611 το μοναστήρι κάηκε από τους Τούρκους, επειδή οι μοναχοί της Παναγίας έλαβαν μέρος στην αποτυχημένη επανάσταση του Δεσπότη Τρίκκης Διονυσίου στις μονές των Μετεώρων, συναποκομίζοντας τη μισοκαμμένη εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας και όσα ιστορικά στοιχεία μπόρεσαν να διασώσουν.
Το 1935, οι πτωχοί κάτοικοι του χωριού Λοξάδα άρχισαν να κτίζουν, στον ίδιο χώρο του μοναστηριού, εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη της Παναγίας. Η εκκλησία αυτή, αποπερατώθηκε το 1950. Η εικόνα της Παναγίας που διαμένει σε μοναστήρι των Μετεώρων, έρχεται την τελευταία Κυριακή προ του Δεκαπενταυγούστου στην εκκλησία του χωριού Λοξάδα, την πάλαι ποτέ Λυκουσάδα.
Η εικόνα κάηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της όταν κάηκε το μοναστήρι και επικαλύφθηκε με ασημένιο πουκάμισο. Σήμερα φέρει το όνομα Γλυκοφιλούσα. Από το παλαιό μοναστήρι, υπάρχει ένα μικρό μέρος του τοίχου του καθολικού, στο ανατολικό τμήμα της σημερινής εκκλησίας.
Εκ μέρους του πατήρ Ευκλείδη
karditsalive.net