Ξηρασία, κλιματική αλλαγή ή υποστήριξη στις εξαγωγές άνθρακα η ανυπολόγιστη καταστροφή στην Αυστραλία; Μία ολόκληρη ήπειρος καίγεται από τα μέσα Δεκεμβρίου – αν και οι πρώτες πυρκαγιές ξέσπασαν στα μέσα Οκτωβρίου – και η κατάσταση ενδεχομένως να τεθεί εκτός κάθε ελέγχου τους πιο ζεστούς μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο που ακολουθούν.
Η αντίδραση των ηγετών της Αυστραλίας στην πρωτοφανή αυτή εθνική κρίση δεν ήταν να υπερασπιστούν τη χώρα τους, αλλά τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τον μεγαλύτερο δωρητή και στα δύο μεγάλα κόμματα, το Συντηρητικό / Φιλελεύθερο, που βρίσκεται στην εξουσία, και το Εργατικό.
Όταν ξεσπούσαν οι πυρκαγιές, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης ξεκίνησε περιοδεία σε κοινότητες εξόρυξης άνθρακα, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή του προς τις εξαγωγές άνθρακα. Ο πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Σκοτ Mόρισον, πήγε διακοπές στη Χαβάη την ώρα που το πυροσβεστικό σώμα ζητούσε συνάντηση μαζί του για τον έλεγχο της πρωτοφανούς καταστροφής.
Σήμερα η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο. Πρόσφατα κατέλαβε την τελευταία θέση ανάμεσα σε 57 χώρες όσον αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Mόρισον, ομοϊδεάτης του Ντόναλντ Τραμπ, αρνητής της κλιματικής αλλαγής, οφείλει την περσινή οριακή εκλογική νίκη του στον ολιγάρχη της εξόρυξης άνθρακα Κλάιβ Πάλμερ, ο οποίος έφτιαξε ένα κόμμα – μαριονέτα για να κρατήσει το Εργατικό Κόμμα – το οποίο είχε δεσμευτεί για περιορισμένη αλλά πραγματική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής – εκτός κυβέρνησης.
Ο Σκοτ Μόρισον, από πλευράς του, έχει υποβαθμίσει τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών της Αυστραλίας, ακόμα και όταν η χώρα είχε ζήσει το πιο καυτό και ξηρό έτος. Έχει επίσης κατηγορηθεί πως αγνοεί τις εκκλήσεις να τερματίσει την εξόρυξη άνθρακα δίνοντας προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα και δείχνοντας αφοσίωση σε ένα ισχυρό λόμπι.
Επιπλέον αντιτάχθηκε στη φορολόγηση των εκπομπών αερίων ή στη λήψη άλλων σημαντικών βημάτων για τη μείωσή τους, αν και η πλειονότητα των Αυστραλών λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ισχυρότερη δράση. Στον αντίποδα, με ευρεία και συνεχώς αυξανόμενη πλειοψηφία, οι Αυστραλοί επιθυμούν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα για το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στις πολιτικές της κυβέρνησης Mόρισον και την πραγματικότητα μιας ξηρής, φλεγόμενης Αυστραλίας, όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ραγδαία.
«Βορά» στα ιδιωτικά συμφέροντα
Πάνω από το ένα τρίτο των Αυστραλών υπολογίζεται ότι έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. Με τη μεγαλύτερη καταστροφή έρχονται αντιμέτωποι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η Αυστραλία είναι κατά βάση μια πεδινή περιοχή, ωστόσο από τον Οκτώβριο έχουν καεί και δάση, τα οποία φιλοξενούσαν πληθυσμούς κοάλα και καγκουρό.
Τα μεγαλύτερα κομμάτια που έχουν καταστραφεί όμως είναι αγροτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά και πολλές φάρμες με ζώα. Οι αγρότες δεν έχουν υποστήριξη από το κράτος για τα πάγια έξοδα συντήρησης μιας φάρμας, ενώ βρίσκουν κλειστές πόρτες και από το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Την ίδια στιγμή, εθελοντές από διάφορες περιοχές έχουν αφήσει την εργασία τους και σπεύδουν να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους.
Διενεργούνται επίσης έρανοι για να καλυφθούν τα έξοδα των πυρόπληκτων περιοχών, αφού δεν υπάρχει άμεση κρατική ενίσχυση. Όπως δηλώνει κάτοικος της Μελβούρνης, υπάρχει σχέδιο να πωληθούν «μπιρ παρά» σε ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλες εκτάσεις στις οποίες ανήκουν φάρμες για δημιουργία σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Γενικά, όπως δηλώνει, το κράτος χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών.
Η Αυστραλία έχει δεσμευτεί για το σχέδιο Agenda 2030, το οποίο υποστηρίζει την εφαρμογή ριζικών αλλαγών στον κεντρικό ρόλο των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας γης και φυσικών πόρων κατά την επόμενη δεκαετία. Συνδέοντας το σχέδιο αυτό, οι αρχές αναπτύσσουν επί του παρόντος ορισμένες πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων με άμεση ανταπόκριση και υπόσχονται θέσεις γεμάτες «βιώσιμα» προγράμματα που παρακολουθούν μια ποικιλία ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Ένα από αυτά τα σχέδια είναι και το δίκτυο τρένων ταχείας κυκλοφορίας CLARA και η σύνδεσή του με το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων. Εντελώς συμπτωματικά, η διαδρομή του δικτύου είναι αυτή που έχουν κάνει οι καταστροφικές πυρκαγιές των αγροτολιβαδικών εκτάσεων – και όχι δασών.
Το μέλλον του Μόρισον
Η εθνική κρίση η οποία διέρχεται η χώρα ίσως στοιχίσει την πρωθυπουργία στον Σκοτ Μόρισον. Ωστόσο, η Αυστραλία δεν έχει στο ιστορικό της περιστατικά προσφυγής σε πρόωρες κάλπες. Διενεργούνται εκλογές σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια. Είθισται να προχωρούν σε αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του κόμματος, όπως έγινε και με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από πρόταση μομφής στο εσωτερικό του κόμματος των Φιλελευθέρων.
Ο Σκοτ Mόρισον μπορεί να έχει μαζί του μια τεράστια μηχανή προπαγάνδας και καμία αντιπολίτευση, αλλά η ισχύς του τον εγκαταλείπει καθημερινά. H στάση του να παρουσιάσει τις πυρκαγιές σαν μια κοινή καταστροφή, σαν κάτι συνηθισμένο, δείχνει ότι κάνει έναν ψυχρό πολιτικό υπολογισμό.
Χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, από ένα Εργατικό Κόμμα που προσπαθεί να συνέλθει από την εκλογική του ήττα, και με τα ΜΜΕ υπό τον έλεγχο του Ρούπερτ Μέρντοκ (58% της κυκλοφορίας καθημερινών εφημερίδων) να τον ακολουθούν σε μια γραμμή σταθερής άρνησης της κλιματικής αλλαγής, ο Μόρισον φαίνεται να πιστεύει ότι θα καταφέρει να μείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ωστόσο, με τη χώρα να φλέγεται, πιθανή διαφαίνεται η καθαίρεσή του έπειτα από εσωτερική διαδικασία στο κόμμα των Φιλελευθέρων.
topontiki.gr