Σε εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που άπτονται του υπουργείου Περιβάλλοντος εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στην οποία παρέστη και έδωσε απαντήσεις, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.
Οι δασικοί χάρτες, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», οι προστατευόμενες περιοχές, οι επεκτάσεις του φυσικού αερίου κά, τέθηκαν από τους περιφερειάρχες. Στις τοποθετήσεις τους, οι περιφερειάρχες και κυρίως της Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι περιφέρειες στην διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι είναι υπερτοπικό θέμα, αλλά και η χρηματοδότηση γίνεται από το Β΄Βαθμό της Αυτοδιοίκησης.
«Οι περιφέρειες θέλουν να εμπλακούν γιατί μπορούν να δώσουν οριστική λύση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Στην τοποθέτηση του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζήτησε επίσης στο νέο ΕΣΠΑ, τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής να περάσουν στα Περιφερειακά Προγράμματα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων κά.
«Να μας βλέπετε σαν εταίρους και συμμάχους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε ως κυβέρνηση και υπουργείο στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων» πρόσθεσε. Μεταξύ των περιφερειαρχών που τοποθετήθηκαν, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, «έδειξε» τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ως τη «μεγαλύτερη αιτία βραδύτητας στο Δημόσιο». Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε όλα τα αντλιοστάσια, ενισχύοντας έτσι και τη γεωργία, ενώ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα σε όλη την Ήπειρο, για τα προβλήματα που υπάρχουν με τις διεκδικήσεις εκτάσεων από το Δημόσιο που δεν του ανήκουν, όπως είπε. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο, είπε, είναι έτοιμο κατά 65% ενώ ήδη έχουν δαπανηθεί 1,1,δισ. ευρώ.
Επίσης, ζήτησε να μην καθυστερεί η έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή νομοσχεδίων που ψηφίζονται. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, υπογράμμισε ότι μπορεί να γίνεται συζήτηση για πολιτικές φιλικές στο περιβάλλον και να μην επαναλειτουργήσει η γραμμή του τρένου στην Πελοπόννησο. «Εμείς στον προϋπολογισμό μας έχουμε ήδη δεσμεύσει 15 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου», είπε.
Τα ρέματα που είναι μέσα σε αστικούς ιστούς να είναι ευθύνη των Δήμων, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Την κατασκευή ορεινών φραγμάτων όπως εκείνο στη Νάξο, που είχε γίνει επί δημαρχίας Μανώλη Γλέζου, τη σύνδεση με το φυσικό αέριο της Δυτικής Μακεδονίας, την αξιοποίηση νέων «καθαρών» μορφών ενέργειας κά, έθεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Τη διασφάλιση της ενεργειακής κάλυψης της Κρήτης, το ερχόμενο καλοκαίρι, εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, ζήτησε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποκέντρωση του κράτους. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναφέρθηκε στις ενεργειακές κοινότητες, άσκησε κριτική στον αναθεωρημένο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής και ζήτησε να «ξεπαγώσει» το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».