Αργιθέα: Με γεννήτριες η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος
27 January 2022
Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες νέας νοσηλείας 10 μήνες μετά την ανάρρωση από κοροναϊό
27 January 2022

Συνάντηση Α. Ακρίβου – Δ. Παπαστεργίου: Ενημέρωση για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλίας

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα των συναντήσεών του με τους αιρετούς της Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια», κ. Αθανάσιος Ακρίβος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στο δημαρχείο Τρικάλων.
Η συνάντηση ήταν παραπάνω από εγκάρδια, καθώς οι δύο άνδρες συνδέονται με πολύχρονη γνωριμία και κοινές καταβολές.
Όπως είναι φυσικό, βασικό αντικείμενο των συναντήσεων του κ. Ακρίβου, είναι τα ζητήματα με πράσινο πρόσημο.
Έτσι, αναλύθηκε διεξοδικά το μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει στο Δήμο και αφορά στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που θα κατασκευαστεί στο Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 33 εκ. ευρώ το οποίο θα εξυπηρετεί τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, διαθέτοντας δυναμικότητα 59.205 τόνων ετησίως.
Η εγκατάσταση της νέας μονάδας συνδέεται λειτουργικά και ιδιοκτησιακά με τον δημόσιο ΧΥΤΑ των Τρικάλων και είναι συνολικής έκτασης περίπου 73 στρεμμάτων.
Η συνολική χρονική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 48 μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το διάστημα αυτό περιλαμβάνει τους 18 μήνες που αφορούν στην κατασκευή του κυρίως έργου, τους 6 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας, ενώ οι τελευταίοι 24 μήνες θα μπορούσαν να είναι μέρος της κανονικής λειτουργίας αν η κατασκευή δεν παρουσιάσει καθυστερήσεις.
Στη συνέχεια, η ατζέντα της συζήτησης του κ. Ακρίβου με τον κ. Παπαστεργίου περιελάμβανε τις ενέργειες που κάνει ο δήμος για την αναμόρφωση και ανάπλαση των δύο μεγαλύτερων ποταμών των Τρικάλων, τον Ληθαίο και τον Αγιαμονιώτη αλλά και τον πολύ λιγότερο γνωστό, ποταμό Κουμέρκη. Τα τρία αυτά ποτάμια αποτελούν ένα υδάτινο σύστημα και μια ποτάμια ζώνη που περικλείουν τα Τρίκαλα και ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Ακρίβο ότι στον Δήμο λειτουργεί και Τμήμα Ποταμών. Στόχος και σκοπός του είναι το να συμβάλλει στην προστασία, ανάδειξη, αναμόρφωση, ανάπλαση των ποτάμιων συστημάτων και της εκεί ζωής, με παρεμβάσεις ουσίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και γνώμονα την αναβάθμιση των σχέσεων του πολίτη με τη φύση. Ήδη, σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί έργο 3 εκ. ευρώ για την «Ανάπλαση παρόχθις Ζώνης Ληθαίου Ποταμού», μήκους 2,5 χλμ. από το Μουσείο Τσιτσάνη μέχρι την οδό Καλαμπάκας και έχει στη διάθεσή του μελέτη τρικαλινών για αναμόρφωση όλου του τμήματος του Αγιαμονιώτη, από την οδό Πύλης μέχρι το Γαρδικάκι.
Επίσης, ετοιμάζει μια μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης των δύο ποταμών, σε όλο σχεδόν το μήκος τους εντός της πόλης. Στόχος, μάλιστα, στα βορειοδυτικά της πόλης, να συνδεθούν οι δύο ποταμοί με ποδηλατόδρομο, που θα συναντά τους νέους ποδηλατοδρόμους στις όχθες των δύο ποταμών.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα του Μύλου των Ξωτικών, καθώς η συνάντηση συνέπεσε με τον δημόσιο απολογισμό που έκανε ο δήμος. Αυτό που ξεχώρισε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Ακρίβος είναι πως φέτος υπήρξε και η πράσινη πλευρά του Μύλου, η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ήταν ένας Μύλος των Ξωτικών χωρίς πλαστικό μιας χρήσης, συγκεντρώθηκαν 27.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών και 4.000 σε οργανικά. Παράχθηκαν επίσης 830kWh από το μικρό του φωτοβολταϊκό, ενώ γλίτωσαν:

  • 4.500 κιλά από πλαστικά μπουκάλια, αφού υπήρχε μόνο η νέα χάρτινη συσκευασία
  • 1.000 κιλά από πλαστικές σακούλες, μπολάκια και ποτηράκια
  • 1.400 κιλά CO2 χάρη στα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων προς και από τον Μύλο
  • 700 κιλά CO2 από την παραγωγή ενέργειας μέσω του φωτοβολταϊκού.
    Επειδή ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός για αυτές τις συναντήσεις, ειδικά σε περιόδους που οι υποχρεώσεις είναι τόσες πολλές, συμφωνήθηκε να επαναληφθεί με την πρώτη ευκαιρία και νέα συνάντηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αθανάσιος Ακρίβος έκανε την παρακάτω δήλωση: «Αυτό που με ικανοποιεί στις συναντήσεις που κάνουμε ως παράταξη με τους αιρετούς της Θεσσαλίας είναι πως ξεφεύγουν από το τυπικό πλαίσιο και έχουν καθαρά ουσιαστικό ρόλο. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, καθώς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε επί της ουσίας για τις πράσινες δράσεις που έχει ως προτεραιότητα ο δήμος και με μεγάλη χαρά είδα πως υπάρχει ταύτιση απόψεων στην αναγκαιότητα να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Ο κ. Παπαστεργίου είναι ένας εξαιρετικός δήμαρχος και η παράταξή μας είναι εδώ για να προσφέρει τη βοήθειά της όπου της ζητηθεί. Τον ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να το επαναλάβουμε.»

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: