Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 5η υβριδική Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη Διάσκεψη πήραν μέρος 65 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δημάρχων, αιρετών και στελεχών της ΠΕΔ.
Η αυτοτέλεια, οικονομική και διοικητική, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και οι προτάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την συγκρότηση του νέου νομοσχεδίου που θα προβλέπει τις αρμοδιότητες της Τ.Α. στη νέα Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση αλλά και καταστατικά θέματα που απασχολούν Δημάρχους και αιρετούς τονίστηκαν στην εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Συμμετοχή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό με πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην πολυνομία που δυσχεραίνει το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στους διάσπαρτους πόρους που ενώ χρησιμοποιούνται για έργα αμιγώς τοπικού χαρακτήρα, οι Δήμοι γίνονται «επαίτες» άλλων βαθμών διοίκησης, για να μπορέσουν να τους αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών.
«Πόροι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των ΠΔΕ που χρησιμοποιούνται για έργα τοπικού χαρακτήρα και στα όρια των Δήμων μας πρέπει να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να γίνονται μικρά έργα στους Δήμους και να μην γνωρίζουμε τίποτε. Διακριτός ρόλος μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών και όχι απλώς στις διακοσμητικές επιτροπές παρακολούθησης
Η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια καλή αρχή αλλά χρειάζεται να έχουμε ρόλο και στη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ» αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Αρμοδιότητες – Κώδικας – Εκλογικός νόμος
«Η ΚΕΔΕ με τις Συνεδριακές Διασκέψεις της σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τις ΠΕΔ, διαμορφώνει και επικαιροποιεί προτάσεις και πάγιες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, που θα αποτελέσουν την βάση για τη συζήτηση με το Υπ. Εσωτερικών για τον νέο νόμο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.
Αφού γίνει αυτό θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τον νέο Κώδικα και θα θέσουμε και τα Καταστατικά θέματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια Δημάρχους και αιρετούς. Απαιτείται νομική και οικονομική στήριξη όλων των συναδέλφων, και φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξει το θέμα του νέου Εκλογικού νόμου, που θα ενισχύει την κυβερνησιμότητα, θα διευκολύνει τις προγραμματικές συγκλίσεις χωρίς να θίγει την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών δυνάμεων στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Θέλουμε δημοκρατική λειτουργία αλλά και Δήμους που μπορούν να κυβερνηθούν, χωρίς νομικούς ακροβατισμούς».