LIVE: Το Ισραήλ πέρασε στην αντεπίθεση κατά του Ιράν – Συνεχής ενημέρωση
19 April 2024
Αν όχι η Ούρσουλα, τότε ποιος: Μητσοτάκης, Ντράγκι και 5 ακόμη πιθανοί υποψήφιοι
19 April 2024

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

Τον Ιούνιο του 2023, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, επιφορτίστηκε με μια αποστολή: πώς θα καταστήσει την ενιαία αγορά ελκυστική ούτως ώστε η ΕΕ να είναι ανταγωνιστική και όχι… παρίας.

Στο επίκεντρο λοιπόν της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, βρέθηκε η έκθεσή του, 147 σελίδων. Δύο ώρες παρουσίαζε τις προτάσεις του στους ηγέτες.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήθελε να ξεκινήσει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε ο Ζακ Ντελόρ: να εντάξει στην ενιαία αγορά τρεις τομείς – την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά – , τα επονομαζόμενα «τρία εναπομείναντα θέματα», τα οποία ο Ντελόρ αναγκάστηκε να αφήσει στην κυριαρχία των κρατών – μελών.

Πολλοί ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του έργου του Λέττα, τόσο από τις μικρές επιχειρήσεις τεχνολογίας, όσο και από τους εργοδότες.

Κάποιοι, ωστόσο, ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι. Η εμφατική έκκληση της έκθεσης για περισσότερη ενοποίηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από την τρέχουσα προσέγγιση των ρυθμιστικών αρχών.

«Το πραγματικό βήμα σήμερα», συνέχισε, «είναι να μετακινηθούμε από την ένωση των κεφαλαιαγορών, όπως ήταν πριν, σε μια ιδέα ότι ενσωματώνουμε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για έναν πολύ μεγαλύτερο σκοπό – δηλαδή για να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία», είπε ο Λέττα στο Politico.

Το πρόβλημα ποιο είναι; Να μην χάσει η ΕΕ το… τρένο της ανταγωνιστικότητας απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές. Θυμηθείτε το πακέτο – μαμούθ IRA της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Προς το παρόν, πρόκειται για μια δήλωση προθέσεων και θα μεταφραστεί σε απτά αποτελέσματα μόνο μετά τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ανταγωνιστικότητα και η ενιαία αγορά της Ένωσής μας ξεκινούν από μια ισχυρή βάση. Τώρα, πρέπει να τη μετατρέψουμε σε βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι απλώς «καταναλωτές τεχνολογιών και ψηφιακών υπηρεσιών που παράγονται κάπου αλλού» και ζήτησε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης σε κεφάλαια, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών.

Αντιμέτωπη με μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις, η ΕΕ δεσμεύεται να ενεργήσει αποφασιστικά για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή και να ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία.

Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι θα εξασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλους τους τομείς πολιτικής για:

  • αύξηση της παραγωγικότητας και βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη
  • μια ισχυρή, καινοτόμο και ανθεκτική οικονομία
  • προώθηση του μοναδικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ΕΕ και της κλιματικής ουδετερότητας
  • Για να επιτευχθεί αυτό, οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας, σε μια πλήρως ολοκληρωμένη ενιαία αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδύσεις και η πρόσβαση σε κεφάλαια έχουν καίρια σημασία, όπως και η ανάγκη για την ΕΕ να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, οι ημιαγωγοί, η υγεία, η ψηφιακή τεχνολογία, τα τρόφιμα, οι κρίσιμες τεχνολογίες, η χημεία, η βιοτεχνολογία.

Για την εφαρμογή της συμφωνίας, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν να σημειωθεί ταχεία πρόοδος σε μια σειρά βασικών παραγόντων ανταγωνιστικότητας.

Ολόκληρη η έκθεση Λέττα

much-more-than-a-market-report-by-enrico-letta

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: