Νέοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στη Λάρισα
14 July 2020
TΡΙΚΑΛΑ: Νεκρό ανήλικο κορίτσι στον λόφο του Προφήτη Ηλία
15 July 2020

Σώθηκε το σπίτι άνεργης οικογένειας

Τέρμα ο εφιάλτης της κατάσχεσης του σπιτιού για νεαρό ζευγάρι Βολιωτών ανέργων με ένα ανήλικο τέκνο. Το Ειρηνοδικείο Βόλου, όπου είχαν προσφύγει για ένταξη στο νόμο Κατσέλη (3869/2010), αναγνωρίζει ότι περιήλθε σε οικονομική αδυναμία χωρίς δική του υπαιτιότητα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις. Κούρεψε το στεγαστικό δάνειό του κατά 60%!

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το ζευγάρι θα καταβάλει μετά από δύο χρόνια από τη δημοσίευση της απόφασης, που έγινε τον Μάρτιο, ποσό 154 ευρώ κάθε μήνα για 20 χρόνια και το υπόλοιπο της οφειλής του θα διαγραφεί, εφόσον τηρήσει την απόφαση. Το Ειρηνοδικείο Βόλου όρισε να καταβάλει συνολική οφειλή 36.960 ευρώ από σύνολο 90.000 ευρώ.

Μετά την οικονομική κρίση το ζευγάρι είδε την οικονομική του κατάσταση να αλλάζει προς το δυσμενέστερο ραγδαία. Ενώ η γυναίκα απασχολούταν ως ιδιωτικός υπάλληλος και ο άνδρας διατηρούσε επιχείρηση έχασαν τις εργασίες τους και τα εισοδήματά τους εκμηδενίστηκαν.

Το νοικοκυριό αντιμετώπισε βίαιη οικονομική κρίση αλλά συστημική Τράπεζα απαιτούσε την καταβολή μηνιαίου ποσού 400 ευρώ και πίεζε ανελέητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το 2013 η γυναίκα κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, η οποία συζητήθηκε το 2018.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε από τα αποδεικτικά έγγραφα που προσκομίστηκαν και την ακροαματική διαδικασία ότι η αδυναμία του ζευγαριού να καταβάλει τις οφειλές του είναι μόνιμη, γενική και ανυπαίτια.

Η δικηγόρος Κωνσταντίνα Ευσταθίου ενημέρωσε ότι το Ειρηνοδικείο Βόλου απέρριψε την ένσταση της Τράπεζας για δόλια περιέλευση σε αδυναμία πληρωμής. Επίσης, απέρριψε την ένσταση περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

«Αποδείχτηκε ότι όταν η οικογένεια έλαβε το δάνειο ήταν ικανή να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όμως στην πορεία τα εισοδήματά της μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος διαβίωσης, ενώ έχει και ένα ανήλικο παιδί», πρόσθεσε.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε αποδεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Το Ειρηνοδικείο έσωσε το σπίτι του ζευγαριού και προστάτεψε την οικογένεια από κατασχέσεις.

Επισημαίνεται ότι τον Μάρτιο του 2019 έληξε το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Εντούτοις στα δικαστήρια εκκρεμούν προς συζήτηση εκατοντάδες υποθέσεις. Ενδεικτικά στο Ειρηνοδικείο Βόλου εκκρεμούν προς συζήτηση 481 υποθέσεις, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Αυτή τη στιγμή, ρύθμιση οφειλών με προστασία της πρώτης κατοικίας γίνεται μόνο με ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ο νόμος Κατσέλη παραμένει σε ισχύ μόνο όσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα για ρύθμιση οφειλών χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου υποβλήθηκαν 59 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 υποβλήθηκαν 313 καθώς στο πρώτο τρίμηνο ήταν ακόμη σε ισχύ το άρθρο 9.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: