Μυστράς: Άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο
16 July 2025
6ος Λαϊκός Δρόμος Καστανιάς- Μούχας: Μοναδική αθλητική εμπειρία στη φύση
16 July 2025

Τέλος εποχής στις αγορές: Οι επενδυτές «καταργούν» την αμερικανική υπεροχή – Ποιος ο μεγάλος κερδισμένος

Η παγκόσμια αγορά φαίνεται να έχει πάρει μια απόφαση που λίγοι περίμεναν τόσο γρήγορα: η περίοδος της αμερικανικής υπεροχής (exceptionalism) δείχνει να τελειώνει, και οι επενδυτές επανατοποθετούνται με ριζικό τρόπο.

Το δολάριο διολισθαίνει, τα αμερικανικά ομόλογα στέλνουν σήμα κινδύνου, ενώ η Κίνα επανέρχεται δυναμικά στο επενδυτικό ραντάρ.

Σύμφωνα με τον Λούις Bίνσεντ Γκέιβ, CEO της Gavekal, βρισκόμαστε στη μέση μιας κοσμογονικής ανακατανομής κεφαλαίων. Όπως εξηγεί στο Market Watch μετά από χρόνια υπεραπόδοσης των αμερικανικών μετοχών και του δολαρίου, θεσμικοί επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία παγκοσμίως μειώνουν την έκθεσή τους στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα; Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκθεσης βρίσκεται σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως private equity, real estate και venture capital. Άρα, όπως λέει ο Γκέιβ: «πουλάς ό,τι μπορείς, όχι ό,τι πρέπει».

Το δολάριο στη γωνία

Το δολάριο καταγράφει τη χειρότερη πορεία εξαμήνου στην εποχή των κυμαινόμενων ισοτιμιών. Και δεν είναι μόνο τα επιτόκια ή η αβεβαιότητα που το βαραίνουν.

Όπως επισημαίνει ο Μάικ Ντόλαν, αρθρογράφος του Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί ρητά την αποδυνάμωσή του, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για «πιο δίκαιο εμπόριο» και επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ.

Η μεταστροφή είναι τόσο έντονη, που σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της Bank of America, η πιο πολυπληθής τοποθέτηση των επενδυτών παγκοσμίως τον Ιούλιο ήταν πλέον το σορτάρισμα του αμερικανικού νομίσματος. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που η BofA άρχισε να συγκεντρώνει τέτοιου είδους στοιχεία.

Παράλληλα, οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζουν την πιο αρνητική στάση έναντι του δολαρίου εδώ και 25 χρόνια, ενώ η τοποθέτησή τους στο ευρώ φτάνει σε υψηλά 20ετίας.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Πολ Μέικελ της HSBC, προειδοποιούν ότι αυτή η μαζική απαισιοδοξία ίσως έχει περάσει τα όρια και δημιουργήσει μια «αντι-φούσκα»: μια νέα υπερβολή, αυτή τη φορά στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το κρυφό φαβορί

Η ίδια η Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος φαινόταν μη επενδύσιμη λόγω κρατικών παρεμβάσεων και της κρίσης στον τομέα ακινήτων, επιστρέφει στο επίκεντρο.

Το Πεκίνο έχει μεταστρέψει την προσέγγισή του, με έμφαση στην τεχνολογική ανεξαρτησία, τις υποδομές και τις εξαγωγές: από EVs και πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι μαχητικά αεροσκάφη J10-C, τα οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε πρόσφατη σύγκρουση Πακιστάν–Ινδίας.

Οι συναλλαγές με τον παγκόσμιο Νότο πιθανότατα δεν θα γίνονται ούτε σε δολάριο, ούτε σε γιουάν – αλλά σε δολάρια Χονγκ Κονγκ, ώστε να αποφευχθεί η υπερτίμηση του κινεζικού νομίσματος. Το Χονγκ Κονγκ οδεύει προς «επική ρευστότητα».

Και η Ταϊβάν; Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Δεν βλέπουν εισβολή, αλλά μακροπρόθεσμο πολιτικό έλεγχο και ίσως ένα μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα», αντί για στρατιωτική σύγκρουση.

Η αγορά ομολόγων «φωνάζει»

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 30ετών και 20ετών ομολόγων των ΗΠΑ υπερβαίνουν ξανά το 5%, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα. Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν πως η Fed δεν θα καταφέρει να κόψει τα επιτόκια δύο φορές το 2025, όπως είχε υποσχεθεί τον Ιούνιο.

Η αιτία; Ο πληθωρισμός «ξύπνησε» ξανά τον Ιούνιο, με την ετήσια μεταβολή να φτάνει το 2,7% και τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο 2,9%. Οι νέοι δασμοί του Τραμπ ανέβασαν το κόστος σε είδη όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, και το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων βρίσκεται ακόμη… καθ’ οδόν.

Η αγορά προσαρμόζεται στην ιδέα πως ο πληθωρισμός δεν θα πέσει εύκολα, η Fed έχει τα χέρια δεμένα και η εποχή της υπερβολικής εμπιστοσύνης στην Ουάσινγκτον – τελείωσε.

Τι μας λένε όλα αυτά;

Οι αγορές δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο παγκόσμιος επενδυτικός κύκλος αλλάζει κατεύθυνση:

  • Η κυριαρχία του δολαρίου τίθεται υπό αμφισβήτηση.
  • Οι αμερικανικές μετοχές χάνουν σταδιακά το status του πιο ελκυστικού προορισμού.
  • Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ασία κερδίζουν έδαφος.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν με μήνυμα: το φτηνό χρήμα τελείωσε.

Όλοι δείκτες – θεμελιώδη μεγέθη, αποτιμήσεις, ροές, κανονιστικό πλαίσιο και τοποθέτηση επενδυτών – σήμερα ευνοούν την Κίνα. Μένει να δούμε αν το 2025 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος της μεγάλης επανατοποθέτησης.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: