Αντζ. Πουλιανίτου: Δεν έμεινε κανένα παιδί εκτός του βρεφονηπιακού της Δ.ΥΠ.Α. Καρδίτσας
20 May 2023
G7: Έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και προειδοποιήσεις προς την Κίνα
20 May 2023

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι στόχοι και τα ορόσημα του τρίτου ελληνικού αιτήματος πληρωμών

Σε 39 ορόσημα και σε τρεις στόχους για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και σε υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στην έναρξη έργων για ανακαινίσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και στη διάδοση των κτιριακών υποδομών οπτικής ίνας, στοχεύει το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα.

Το αίτημα, περιλαμβάνει επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης- μεταξύ άλλων με καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ της κεντρικής και των περιφερειακών και τοπικών αρχών- για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Άλλες μεταρρυθμίσεις αφορούν στην αντιμετώπιση αδυναμιών της πολεοδομίας, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, στη σύσταση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής ύδρευσης και αποχέτευσης για ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς των δημόσιων αστικών και υπεραστικών επιβατικών συγκοινωνιών και στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου των βιομηχανικών ζωνών.

Από το συγκεκριμένο αίτημα θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ποσό 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά στο σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Με την προσθήκη του συγκεκριμένου ποσού, η ρευστότητα από πόρους του ΤΑΑ θα διαμορφωθεί στα 12,8 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα στα τρία πρώτα κράτη που κατέθεσαν τρίτο αίτημα πληρωμής

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων κρατών- μελών της Ε.Ε. που κατέθεσε το τρίτο αίτημα πληρωμής, με την τριάδα να συμπληρώνουν η Ιταλία και η Ισπανία. Τέσσερα κράτη έχουν υποβάλει δύο αιτήματα πληρωμής, 11  έχουν υποβάλει μόνο το πρώτο αίτημα και εννέα κράτη ακόμη δεν έχουν υποβάλει κάποιο αίτημα πληρωμής.

Για την υποβολή του τρίτου αιτήματος, χρειάστηκε η επίτευξη μιας σειράς ορόσημων, όπως, μεταξύ άλλων, οι ανακαινίσεις κατοικιών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», η έναρξη του προγράμματος «Φορτίζω παντού», η συμβασιοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων και οι κατακυρώσεις διαγωνισμών για δημόσια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα, υπήρξαν το νέο «Πόθεν έσχες», το εθνικό μητρώο διαδικασιών «Μίτος», το εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο δικαστικός χάρτης, η νομοθεσία για την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα και για τα βιομηχανικά πάρκα κ.ά.

Η διαδικασία για την εκταμίευση των πόρων

Ως προς το διαδικαστικό για την εκταμίευση των νέων πόρων, οι πληρωμές, σύμφωνα με την Κομισιόν, εξαρτώνται από τις επιδόσεις και από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει το αίτημα και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των οροσήμων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: