«Μου πέταξε το φαγητό στο πάτωμα σα να ήμoυνα σκυλί. Πήγαινα νοσοκομείο και μου λέει “κοιμάμαι δεν έρχομαι”»
4 March 2022
Δηλητηρίασαν 4 σκυλιά δίπλα στις Φοιτητικές Εστίες στην Καρδίτσα
5 March 2022

Τα κατοικίδια φαίνεται ότι προστατεύουν το μυαλό στα γηρατειά

Ηλικιωμένοι που ζουν με κατοικίδια παρουσιάζουν πιο αργή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Τα κατοικίδια ζώα κάνουν καλό στην υγεία μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες με βάση το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία ανακοινώθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και θα παρουσιαστούν στο 74ο Ετήσιο Συνέδριο της Ακαδημίας, δείχνουν ότι οι νοητικές δεξιότητες (όπως η μνήμη ή η προσοχή) των ανθρώπων που έχουν κατοικίδια ζώα φθίνουν με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με αυτές των ανθρώπων που δεν έχουν κατοικίδια.

Αναλύοντας τις νοητικές δεξιότητες

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές προσκάλεσαν 1.396 ενήλικα άτομα μεγάλης ηλικίας να πραγματοποιήσουν τεστ με τα οποία αξιολόγησαν γνωστικές ικανότητες όπως η μνήμη, η προσοχή ή η λογική σκέψη. Το 53% των συμμετεχόντων είχε ένα κατοικίδιο ζώο, ενώ το 32% από αυτούς είχε κατοικίδιο ζώο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών. Τα τεστ αυτά πραγματοποιήθηκαν σε διάρκεια έξι ετών.

Αφού οι επιστήμονες συνέλεξαν τα δεδομένα τα οποία είχαν προκύψει από τα τεστ που συμπλήρωναν οι συμμετέχοντες, προχώρησαν σε στατιστική ανάλυση με την οποία επιχείρησαν να συσχετίσουν τα αποτελέσματα των τεστ με την κατοχή ή μη κατοικίδιου.  Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται οι νοητικές ικανότητες είναι πιο αργός στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υιοθετήσει ένα κατοικίδιο. Μάλιστα, οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν κατοικίδιο για πάνω από πέντε χρόνια, εμφάνισαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερες αποδόσεις στα τεστ με τα οποία αξιολογήθηκαν οι νοητικές τους λειτουργίες.

Άγνωστες οι αιτίες

Αν και οι επιστήμονες δεν διερεύνησαν τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η διαφοροποίηση, διατύπωσαν κάποιες υποθέσεις προς διερεύνηση. Μία από αυτές είναι ότι η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ενδέχεται να μειώνει το άγχος, κάτι το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες στους ανθρώπους που φροντίζουν τα ζώα αυτά. Επίσης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σε πολλές περιπτώσεις οι ανάγκες ενός κατοικίδιου ζώου «παροτρύνουν» τους ανθρώπους να γυμνάζονται (αφού τρέχουν ή περπατούν μαζί με τα ζώα), κάτι το οποίο επίσης έχει ευεργετικές ιδιότητες στις νοητικές ικανότητες.

in.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: