Από την Αρχαία Αίγυπτο ακόμη, το μέλι με το γάλα ήταν βασικό καλλυντικό σκεύασμα ομορφιάς για το δέρμα και τα μάτια, καθώς θεραπεύει τις πληγές και κάνει το δέρμα μεταξένιο.
Συνήθως το γάλα που προτιμούσε η Κλεοπάτρα ήταn το γάλα γαϊδούρας, αλλά επείδη ακόμη και η Κλεοπάτρα δυσκολεύονταν να το βρεί καθολη την διάρκεια του έτους το αντικαθιστούσε με γάλα κατσίκας.
Το δε μέλι ήταν μάλλον μέλι θυμαρίσιο που έχει αυξημένες αντισηπτικές ιδιότητες, ή βαμβακόμελο που έχει την υψηλότερη βακτηριοκτόνο δράση ανάμεσα στα μέλια και παράλληλα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό υπεροξείδιο του υδρογόνου ( που βοηθά στην αντιμετώπιση των μικροβίων).
Το γάλα συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης. Oι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες. H ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητάς τους να δεσμεύουν νερό.
Το μέλι λειτουργεί σαν συσφικτικό και απολεπιστικό μέσο καθώς λόγω των βασικών οξέων αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα.
Πως το χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα ?
Δεν γέμιζε όλη την μπανιέρα με γάλα , όπως πολλοί πιστεύουν αλλά αναλογικά σε ένα λίτρο ζεστό γάλα έριχνε μια κούπα μελιού και ανακατεμένο το πρόσθετε στο ζεστό νερό της μπανιέρας της.
Μετά απο αυτό το καθημερινό της λουτρό, στο οποίο έλουζε μόνο το κορμί και όχι και τα μαλλιά της, ακολουθούσε μια μυστική θεραπεία λάμψης, με μίγμα νάτρον και εν συνεχεία με μια κρέμα καθαρισμού.
Το μίγμα νάτρον, ήταν ουσιαστικά μια μίξη απο μαγειρική σόδα, νερό απεσταγμένο, χυμό λαϊμ και λίγες σταγόνες αμυγδαλέλαιου. Αύτο το απλό οξικό παρασκεύασμα απολεπίζει, φωτίζει και ασπρίζει την επιδερμίδα.
Η κρεμα καθαρισμού της Κλεοπάτρας, που στην ουσία ήταν ο τελικός λόγος που αυτη ασταποβολούσε , είχε ως βάση το ελαιόλαδο και το λαιμ.
Το ελαιόλαδο γνωστό για τις ενυδατικές του ιδιότητες σε συνδυασμό με το λαϊμ βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και στην ομοιομορφη κατανομή χρώματος της επιδερμίδας, μειώνοντας τους λεκέδες και τους αποχρωματισμούς.
Μετά απο όλα αυτα τονωνε την επιδερμίδα της με ροδόνερο που την βοηθούσαν να απαλλαγεί απο σημάδια ακμής , τα οποία την ταλαιπωρόυσαν.
Για τα μαλλιά και τα νύχια της χρησιμοποιούσε χέννα που χαρίζει κοκκινοκαφέ σκούρη απόχρωση, σαν αρχαία χρωμολοσιον και όζα (βερνίκι) ..
Τα ροζ-κόκκινα χείλη της οφείλονταν στο βάλσαμο χειλέων παρασκευασμένο από λίπος χήνας και κόκκινο άργιλο,σήμερα βέβαια μπορούμε να αποφύγουμε το λίπος χήνας και να το αντικαταστήσουμε με κάποιο φυτικό βούτυρο ( όπως βούτυρο κακάο, ή βούτυρο ιλλιπ)
Η Κλεοπάτρα ήταν κάπως μικροκαμωμένη, σε σχέση με την όμορφη αδερφή της Κλεοπάτρα Ε’ Τρύφαινα που είχε πλούσιες καμπύλες και τελικά παντρεύτηκε τον πατέρα τους Πτολεμαίο ΙΒ’ Αυλητή( έτσι για την ιστορία).
Λοιπόν η Κλεοπάτρα ήθελε να αποκτήσει και αυτή ζουμερές καμπύλες, αλλά επειδή δεν υπήρχαν πλαστικοί χειρούργοι την εποχή εκείνη, έτριβε τους γλουτούς και τα στήθη της με ένα σέρουμ μίγμα τριων βοτάνων, Άνηθο, Μάραθο και Τριγωνέλα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστογόνα προσπαθώντας να στρογγυλέψει.
Πηγή: olvio.blogspot.gr