Την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας είναι ραγδαία – 1.547 κρούσματα μόλις σε ένα 24ωρο – η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εξήγησε μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open TV με ποιον τρόπο μπορεί να φρενάρει η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των κλειστών χώρων στην εστίαση, καθώς και την κατάληψη περισσότερων χώρων στα πεζοδρόμια, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν θερμάστρες αλλά και κουβέρτες. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κάψουλας εντός των σπιτιών που θα χρησιμοποιείται από δύο οικογένειες. Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη για τηλεργασία στο 90% των εργαζομένων.
«Σύντομα και όχι σε λίγες μέρες θα δούμε έως και 2.500 κρούσματα. Αυτό θα γίνει εάν η κυβέρνηση δεν εντατικοποιήσει τα μέτρα προστασίας και εάν οι πολίτες δεν τα εφαρμόσουν», ανέφερε η κυρία Λινού. Παράλληλα, όπως τόνισε, τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες μέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν ένα μήνα.
Ακολούθως επεξηγώντας τι εννοεί όταν λέει εντατικοποίηση των μέτρων από πλευράς πολιτείας τόνισε πως αναφέρεται:
Από την άλλη πλευρά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας – απαντώντας στο ερώτημα για το εάν υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση επιβολής μέτρων – υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολο να πούμε εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί και δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα πρέπει άμεσα να πάρουμε νέα μέτρα που μπορεί και να κοστίσουν. Καταλαβαίνω πως για τους εστιατόρες είναι πολύ σκληρό αυτό που προτείνω, αλλά ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να τους αποζημιώσει, να τους δώσει κίνητρα για delivery, για catering. Ούτε με το ωράριο θα αλλάξει κάτι. Και αυτό διότι οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από το να τρώνε το βραδινό τους στις 19:00. Εάν όμως υπάρξει ενίσχυση του delivery μειώνουμε πραγματικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».
Παράλληλα η κυρία Λινού επεσήμανε ότι «η θνητότητα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 5%. Θα μπορούσαμε να τη μειώσουμε στο 1% ή στο 2%. Εάν έχουμε πολλά κρούσματα θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις τη θνητότητα γιατί δεν ξέρεις πόσα είναι τα κρούσματα. Η θνητότητα είναι το πηλίκο όσων πεθαίνουν από κορονοϊό στο σύνολο των κρουσμάτων. Εάν τα πραγματικά κρούσματα είναι μεγαλύτερα τότε η θνητότητα είναι μικρότερη».
Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν με βάση τον πολλαπλασιαστή είναι επί δέκα τα κρούσματα από αυτά που ακούγονται κάθε μέρα ή με τη διενέργεια τεστ είναι μικρότερα εξήγησε ότι «όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί είναι από 6 – 24 με μέσο όρο το 11. Αυτά τα στοιχεία έχουν δημοσιευθεί αλλά όχι στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι και στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά».
Πηγή : larissanet.gr