Στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, οι εκπομπές αιθάλης στην Ευρώπη μειώθηκαν πιο απότομα από κάθε άλλη φορά από το 1945. Αυτό προσέφερε στους σε ερευνητές της ατμόσφαιρας και τους επιστήμονες του κλίματος μια μοναδική εκτίμηση: Οι σημαντικοί περιορισμοί στην κινητικότητα και την οικονομία, με τους οποίους αντέδρασαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην εξάπλωση του κορωνοϊού, προκάλεσαν δραστική μείωση των εκπομπών για μικρό χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με τα μακρόβια αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, η αιθάλη είναι βραχύβια, παραμένοντας στην ατμόσφαιρα μόνο για λίγες ημέρες έως εβδομάδες.
Μια γερμανική ερευνητική ομάδα εξέτασε λεπτομερώς έναν σημαντικό ατμοσφαιρικό ρύπο: την αιθάλη, η οποία είναι επιβλαβής για το κλίμα και την υγεία και παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.
«Λιγότερη αιθάλη στην ατμόσφαιρα θα συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής», τονίζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μόρα Πέλκερ από το Ινστιτούτο Τροποσφαιρικής Έρευνας του Λάιμπνιτζ. «Οι μειωμένες εκπομπές αιθάλης μέσω της λιγότερης καύσης ορυκτών καυσίμων όπως το ντίζελ, ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το ξύλο, θα βοηθούσε επίσης την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σχετικά γρήγορα».
Τα lockdown είχαν εντυπωσιακό αποτέλεσμα εδώ, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό “Atmospheric Chemistry and Physics”: Οι συγκεντρώσεις αιθάλης στην ατμόσφαιρα στη δυτική και νότια Ευρώπη έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Μόρα Πέλκερ συνέκρινε τα δεδομένα από δύο εκστρατείες μέτρησης του γερμανικού ερευνητικού αεροσκάφους “Halo” από το 2017 και το 2020. Η ομάδα περιελάμβανε επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck, τα Πανεπιστήμια της Βρέμης, του Μάιντς και της Λειψίας και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR). Τα αποτελέσματα έδειξαν τον ισχυρό αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην ποιότητα του αέρα.
Στη διάρκεια του lockdown του 2020, το ερευνητικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη Γερμανία, τις χώρες της Μπενελούξ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, δηλαδή μεγάλα τμήματα της Κεντρικής, Δυτικής και Νότιας Ευρώπης. Προσδιορίστηκε η μάζα της αιθάλης και οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην κατώτερη τροπόσφαιρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα με τα αποτελέσματα μετρήσεων από το 2017.
Το αποτέλεσμα έδειξε σημαντικό αντίκτυπο των μέτρων για την πανδημία: Κατά μέσο όρο, η ποσότητα αιθάλης στην κατώτερη τροπόσφαιρα στη νότια και δυτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 41%. Αυτός ο αριθμός επαληθεύτηκε με τη βοήθεια δεδομένων κίνησης και πληροφοριών για την κατανάλωση καυσίμων.
naftemporiki.gr