Δύο βασικά αιτήματα καταθέτει η ΚΕΔΕ ώστε να συμπεριληφθούν ως ειδική ρύθμιση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το οποίο ρυθμίζεται εκ νέου το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.
Το πρώτο αίτημα αφορά στην παραχώρηση της περιουσίας των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών στους οικείους δήμους και άμεση αξιοποίησή τους.
Το δεύτερο αφορά στην παραχώρηση της δημόσιας αγροτικής εποικιστικής γης και ενεργοποίηση του ν. 4061/2012.
Τα παραπάνω αιτήματα διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ Δημήτρη Τζιαχρήστα.
Όπως τονίζει στην εισήγησή του για το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αν και το νομοσχέδιο «βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση διότι ενσωματώνει διατάξεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας και ενός σύγχρονου αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος …Δυστυχώς όμως καμία νύξη δεν γίνεται στο νέο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών που μέχρι σήμερα έχουν καταστεί ανενεργοί ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση».
Συγκεκριμένα η Αυτοδιοίκηση ζητά «να παραχωρηθούν κατά κυριότητα τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών που είναι ανενεργοί και δεν έχουν οφειλές προς τρίτους, στους δήμους, προκειμένου να αξιοποιηθούν / χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών –δημοτών και όχι να τα αφήνουμε να ρημάζουν λόγο της εγκατάλειψης τους».
Σε ότι αφορά στην παραχώρηση της δημόσιας αγροτικής εποικιστικής γης και ενεργοποίηση του ν. 4061/2012, ο κ. Τζαχρήστας σημειώνει ότι υπάρχουν πλέον του 1,5 εκ. στρεμμάτων δημόσιας αγροτικής γης τα οποία εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια και μάλιστα μέχρι και πριν από μερικούς μήνες παραχωρούσε το ΥπΑΑΤ σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
«Με το τρόπο αυτό, τονίζει, οι παραγωγοί μας κατοχύρωσαν δικαιώματα μέσω της ΚΑΠ τα οποία και ενεργοποιούν μέχρι σήμερα σε αυτές τις εκτάσεις. Σήμερα υπάρχει στα τμήματα πολιτικής γης των Περιφερειών της χώρας ένας μεγάλος αριθμός αιτημάτων, αγροτών και κτηνοτρόφων, που αιτήθηκαν την παραχώρηση γης μικρότερης μεν από 100 στρέμματα, η οποία βρισκόταν όμως σε αγροτεμάχιο έκτασης μεγαλύτερης από 100 στρέμματα, προκειμένου να κάνουν βιώσιμη την αγροτική τους εκμετάλλευση και να συνεχίσουν να ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους.
Τα αιτήματα αυτά δεν έχουν προχωρήσει. Ως ΚΕΔΕ ζητάμε να δοθεί άμεσα παράταση στην παραχώρηση της δημόσιας αγροτικής εποικιστικής γης για πέντε χρόνια ακόμη, περίοδος κατά την οποία θα κλείσει και η ΚΑΠ 2014-2020.
Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους πραγματικούς καλλιεργητές, αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας να κάνουν χρήση αυτής της δημόσιας αγροτικής γης, να μη χάσουν τα ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματά τους τα οποία και θα ενεργοποιήσουν με το ΟΣΔΕ το 2020, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περισσότερα στη νέα ΚΑΠ 2021-2027.
Η άμεση επίλυση αυτού του ζητήματος θα έδινε ένα ακόμη κίνητρο στα μέλη αγροτικών συνεταιρισμών να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους καθώς και μεγάλη ανάσα στα τμήματα πολιτικής γης των Περιφερειών της χώρας».