Πορτογαλία: Ο Μάιος ήταν ο θερμότερος μήνας στη χώρα από το 1931
10 June 2022
Συμπλοκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Ένας τραυματίας και δύο συλλήψεις
10 June 2022

Τη μοναδικότητα των Αγράφων αναδεικνύουν τα βιβλία του Σερ. Τσιτσά και του π. Ευαγ. Φεγγούλη (+Φώτο +Βίντεο)

Την μοναδικότητα των Αγράφων ως φυσικό περιβάλλον, αλλά και ως τόπος με πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση αναδεικνύουν τα δύο βιβλία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (9/6) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών  με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Π.Ε. Καρδίτσας.

Πρόκειται για το βιβλίο «Τ’ Αγραφα της Πίνδου» του Σεραφείμ Τσιτσά που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από 55 χρόνια και επανεκδόθηκε από την Ε.Α.Χ και «Τα Άγραφα στην Επανάσταση και η συμβολή της Εκκλησίας» του πρεσβύτερου Ευάγγελου Φεγγούλη, από την Κρέντη Αγράφων Ευρυτανίας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη, ο βουλευτής κ. Γ. Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κων. Νούσιος, οι Δήμαρχοι Αγράφων κ. Αλ. Καρδαμπίκης, Αργιθέας κ. Αν. Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παν. Νάνος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου κ. Γ. Γκαρίλα – Διαμαντή, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αρ. Σπάνιας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Γ. Στεργιούλη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μαν. Στεργιόπουλος και ο Γ. Γ. της ΕΑΧ κ. Κ. Σούφλας. Μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κων. Τσιάρας και η βουλευτής κ. Ας. Σκόνδρα.

Για το βιβλίο «Τα Άγραφα στην Επανάσταση και η συμβολή της Εκκλησίας» μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός αναλύοντας τα ζητήματα που αναπτύσσονται στις σελίδες του και το καθιστούν πολύτιμο απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη.  Η έκδοση είναι της Επιτροπής 1821- 2021 του Δήμου Αγράφων και αναδεικνύει  τις ιστορικές προσωπικότητες της Ελληνικής επαναστατικής και προεπαναστατικής περιόδου που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την πορεία της Ελληνικής Απελευθέρωσης. Ο Αναστάσιος Γόρδιος και ο Όσιος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, οι μεγάλοι της ορθοδοξίας που προετοίμασαν τους κατοίκους μέσα από την κατήχηση και τα ελληνικά γράμματα και έθεσαν τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η Επανάσταση το 1821. Από τη άλλοι οι μεγάλοι ήρωες, όλοι τους θρυλικές προσωπικότητες που συνέβαλαν θυσιάζοντας την ίδια τους την ζωή τόσο κατά την προπαρασκευαστική περίοδο, όσο πολεμώντας στις μάχες του Αγώνα. Ο Κατσαντώνης των Αγράφων, ο Κώστας Βελής που πρώτος ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στα Άγραφα, ο κλεφταρματολός Γιάννης Φραγκίστας και μια από της ιστορικές μορφές του Αγώνα ο Καπετάν Αντρέας Δίπλας, είναι τα πρόσωπα που παράλληλα μ’ αυτά ξετυλίγεται το γαϊτανάκι της ιστορικής ανάμειξης των Αγράφων στην Ελληνική Επανάσταση.

Για το βιβλίο μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας π. Ευαγ. Φεγγούλης ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην έκδοσή του και εκφράζοντας την άποψη ότι η ιστορική αναφορά και η συστηματική έρευνα πάνω σε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την πλούσια θρησκευτική και πολιτισμική παράδοση του τόπου μας, είναι επιβαλλόμενη αναγκαιότητα όλων όσων  ασχολούνται  με την καταγραφή και προβολή τους. «Η μνήμη της ιερής και εθνικής παράδοσής μας, δεν πρέπει να αποτελεί μόνο το μεγαλείο του παρελθόντος των προγόνων μας, αλλά και τον αλάθητο οδηγό της σύγχρονης ζωής μας. Εύχομαι το ιστορικό τούτο πόνημα των 400 σελίδων, να προσφέρει ικανά στοιχεία για τον ιστορικό του μέλλοντος, για το μεγαλείο αυτού του τόσο ευλογημένου τόπου μας.» σημείωση.

Ο  Πολιτικός Μηχανικός κ. Γ.  Κωνσταντάκος παρουσίασε το βιβλίο «Τα Άγραφα της Πίνδου» που συνέγραψε ο πρωτοπόρος Δασολόγος Σεραφείμ Κ. Τσιτσάς, το 1967, συμπατριώτης από το Μοσχάτο. Είναι η τρίτη επανέκδοση, που έγινε από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας & Ευρυτανίας σε επιμέλεια του Βασίλη Τσαντήλα, ο οποίος χαρακτήρισε  το βιβλίο «Ευαγγέλιο» για κάθε Αγραφιώτη και όχι αδίκως: Είναι το πρώτο βιβλίο που αντιμετωπίζει και προβάλλει συνολικά τον ιστορικό – γεωγραφικό χώρο των Αγράφων αναδεικνύοντας με τρόπο περιεκτικό και ουσιώδη σε 100 σελίδες τα ιστορικά γεωγραφικά, λαογραφικά και οικονομικοκοινωνικά στοιχεία των Αγράφων. Το βιβλίο περιέχει πίνακες στοιχείων για πληθυσμό, ορεινή οικονομία, σπάνιο φωτογραφικό υλικό του 1943 και 44 του Σπ. Μελετζή και είναι μια φωνή προειδοποίησης προς την πολιτεία για την ορεινή Ελλάδα»

Από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών απονεμήθηκαν τιμητικά αναμνηστικά στους υποστηρικτές της δράσης της.

Την εκδήλωση συντόνισε η Υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Αγραφιώτικων  Χωριών κ. Λ. Βλάχου.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CF%81-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B3-%CF%86%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: