Ειδικότερα, τα υφιστάμενα δεδομένα, χωρίς να μπορεί κανείς να αποτυπώσει με ακρίβεια πως θα κινηθούν οι εταιρείες προμήθειας σε «απόλυτα νούμερα», προκρίνουν μια ανάλογη στρατηγική σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες Ιούνιο και Μάιο.
Σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 85,58 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Ιούνιο έναντι 81.58€/MWh τον Μάιο.
Ως γνωστόν, ο καθορισμός των χρεώσεων από τους προμηθευτές συνιστά ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που δεν εξαντλείται στην διακύμανση της χονδρικής ρεύματος από μήνα σε μήνα αν και συνιστά βασική παράμετρο της εξίσωσης.
Έμπρακτη απόδειξη αποτέλεσαν οι χρεώσεις για τον μήνα Μάιο, όπου οι εταιρείες προμήθειες επέλεξαν να παραμείνουν σε ανάλογα υψηλά επίπεδα με προγενέστερους μήνες έως και να κινηθούν ανοδικά, προκειμένου να εξισορροπήσουν τα εξαιρετικά χαμηλά περιθώρια κατά την χειμερινή περίοδο και τους πρώτες μήνες της άνοιξης, όταν και το κόστος προμήθειας «έκλεινε» υψηλά με τις χρεώσεις να κυμαίνονται σε υποδεέστερα επίπεδα.
Άλλωστε, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς και έχει γράψει σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ η «Ν», ο μηχανισμός για την διαμόρφωση της τιμής του «ειδικού» τιμολογίου ενέχει το στοιχείο της προσαρμογής με ένα ορισμένο όριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κινούνται σταθερά από μήνα σε μήνα σε εύλογα επίπεδα, καθώς διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτεθούν σε απότομες αυξήσεις της αγοράς, αδυνατώντας «κανονιστικά» να προσαρμόσουν τις χρεώσεις τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι βασικές εκτιμήσεις θέλουν οι χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων για τον μήνα Ιούλιο να κινούνται στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα ως αποτέλεσμα των προβλέψεων για αύξηση του κόστους προμήθειας.
Η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης ελέω καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις σταθερά «τσιμπημένες» και ασταθείς τιμές φυσικού αερίου καθιστούν πιθανό σενάριο την αύξηση των τιμών στα «ταμπλό» των Χρηματιστηρίων Ενέργειας, γεγονός που με την σειρά του περισσότερο ή λιγότερο καθιστά ακριβότερο το κόστος προμήθειας που ακολούθως περνάει μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος στον τελικό καταναλωτή.
Τα παραπάνω καθώς και το συνολικότερο κλίμα αβεβαιότητας που διακρίνει τους τελευταίους μήνες την αγορά ενέργειας εν συνόλω εντός και εκτός των συνόρων, διατηρεί και ενισχύει την τάση των καταναλωτών προς την σταθερή τιμολόγηση με τις εταιρείες προμήθειας να συνεχίζουν να μετρούν τους περισσότερους νέους πελάτες στα «μπλε» τιμολόγια.
Ενδεικτικά, όπως επεξηγεί στέλεχος της αγοράς μιλώντας στη «Ν», η απήχηση των μπλε τιμολογίων βασίζεται στο γεγονός ότι προσφέρουν ασφάλεια έναντι αιφνιδιαστικών αυξήσεων, καθίστανται πιο ανταγωνιστικά σε περιόδους όπου η χονδρεμπορική κινείται ανοδικά και παρέχουν στους καταναλωτές σταθερότητα στον οικογενειακό ή επιχειρηματικό προϋπολογισμό.
Τέλος, η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος για σήμερα πρώτη μέρα του μήνα «έκλεισε» στα 115,23 €/MWh, αυξημένη κατά 21.30% σε σχέση με χθες, ενώ το ενεργειακό μίγμα διαμορφώνεται στη βάση της «εποχικότητας» με τις ΑΠΕ να ηγούνται του μίγματος με ποσοστό 41,75% και να ακολουθεί το φυσικό αέριο, οι εισαγωγές και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.