Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί αυτές τις μέρες περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Φυσικά οι πρώτες του επισκέψεις δεν ήταν τυχαίες: πρώτα πρώτα έσπευσε να πάει στη Μεγάλη Βρετανία, εκ των πιο ισχυρών συμμάχων του Κιέβου από την αρχή της εισβολής. Άλλωστε οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ήταν εξαιρετικές, σε σημείο που όταν παραιτήθηκε ο Τζόνσον, ο Ζελένσκι το έφερε βαρέως, προσβλέποντας σε αγαστή συνεργασία και τους διαδόχους του.
Με την Τρας δεν πρόλαβε και πολλά – αν και εκείνη αποδείχθηκε εξαιρετικά σκληροπυρηνική σύμμαχος για το Κίεβο -, αλλά σίγουρα περιμένει αρκετά από τον Ρίσι Σούνακ και τη Βρετανία γενικότερα -άλλωστε ουδείς γνωρίζει αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στο «νησί» σύντομα με τους Εργατικούς (μάλλον) να αναλαμβάνουν.
Αυτά εκτός ΕΕ. Εντός ΕΕ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έσπευσε, αυθημερόν, να επισκεφθεί και να δειπνήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, που εξάλλου άνοιξε τον δρόμο για τα Leopards. Ο δε Μακρόν, έκανε ό,τι μπορούσε για να συνομιλήσει με τον Πούτιν και να τον κατευνάσει, προκαλώντας και την… μήνιν του Κιέβου.
Ακολούθησαν οι Βρυξέλλες. Ο Ζελένσκι είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρος: θέλει τώρα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να μπει η Ουκρανία στην ΕΕ. Το είπε και στην ομιλία του – στην οποία αποθεώθηκε – και το τόνισε και στη συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.
Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επισταμένως στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», τον οποίο «απειλεί η Ρωσία». Μάλιστα αναφέρθηκε και συγκεκριμένα σε «σοβιετικό καθεστώς».
«Αυτή είναι η Ευρώπη μας, αυτοί είναι οι κανόνες μας, αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας και για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο μετά ο Ουκρανός πρόεδρος έγινε πιο συγκεκριμένος και πιο, ζητώντας περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και γρήγορα.
«Χρειαζόμαστε τα πυροβόλα όπλα, τα πυρομαχικά, τα σύγχρονα τανκς, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», είπε στους επικεφαλής των 27.
Ενώ αρκετές χώρες συμφώνησαν να παράσχουν δεκάδες προηγμένα τανκς τις τελευταίες ημέρες, ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών.
Και βέβαια ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τους ηγέτες της ΕΕ να μην επιβραδύνουν την προσθήκη κυρώσεων που στοχεύουν τη Ρωσία, ένα δύσκολο θέμα για το μπλοκ, καθώς η κόπωση των κυρώσεων είναι αρκετά εμφανής. Πάντως η κ. φον ντερ Λάιεν του έκανε το χατίρι, δίνοντας λεπτομέρειες στη συνέντευξη Τύπου.
Πάντως, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του POLITCO, η Ουκρανία, ψάχνει τρόπους ν κάποια μορφή συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως μια πρόσθετη αντιπροσωπεία με καθεστώς παρατηρητή, για παράδειγμα.
Παρά το θερμό κλίμα λοιπόν, τις πλήρεις τιμές και την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και φωτογραφιών με την ηγεσία της ΕΕ, ο Ζελένσκι στο θέμα της ένταξης δεν έλαβε συγκεκριμένες προτάσεις.
Οι χώρες είναι επιφυλακτικές. Ακόμη και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και επαίνεσε τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Ουκρανίας ως επίσημη υποψήφια για την ΕΕ, αρνήθηκε να θέσει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων — οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων ευθυγράμμισης με την ΕΕ.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1437573/ti-gyreyei-o-zelenski-apo-kai-stis-vryxelles/