ΔΕΥΑΜΒ: Κόβει οριστικά το νερό σε όσους χρωστούν
16 April 2021
Ανοιξιάτικη βόλτα στη λίμνη Πλαστήρα
16 April 2021

Τι είπαν οι δήμαρχοι στον Πέτσα και τι τους απάντησε

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απαντά σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Σε πολύ καλό κλίμα εκφράστηκε από όλους τους δημάρχους και τις παρατάξεις η μεγάλη δυσαρέσκεια και η απογοήτευση για τις προσδοκίες που υπήρχαν από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετείχε και ο Αν Υπουργός κ. Σ. Πέτσας.

Μετά την παρέμβαση του προέδρου κ. Παπαστεργίου που δημοσιεύουμε σε προηγούμενο άρθρο μας, μίλησε ο Β΄ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος. Πρώτο θέμα έβαλε τις πολλές ποινικές και αστικές ευθύνες για τους αιρετούς που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τα ζώα και σημείωσε την αναγκαιότητα καθορισμού χρήσεων γης για καταφύγια.
Χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο το «Αντώνης Τρίτσης», εξέφρασε την αγωνία του όμως, για την ταχύτητα που όπως είπε μετράει και προέτρεψε τις κρατικές υπηρεσίες να τρέξουν γρήγορα και τις αξιολογήσεις και τις συμβασιοποιήσεις.
Θύμισε στον Υπουργό ότι είχε υποσχεθεί τρία εργαλεια: Τον 4412 που ήρθε με καθυστέρηση, τον θέμα των αναπτυξιακών εταιρειών που όπως ανέφερε πρέπει να σταθεροποιηθούν οι προγραμματικές για την ωρίμανση των μελετών και την ΕΕΤΑΑ που δεν έχει καταφέρει ακόμη να λειτουργήσει.
Τέλος ο κ. Κάρναβος σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι προτάσεις των περιφερειακών δήμων που αδικούνται και πρότεινε να αξιοποιηθεί ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι και εμπροσθοβαρές ως προς την ωρίμανση μελετών και σημείωσε ότι οι αστικοί δήμοι στηρίζουν τους περιφερειακούς και ότι είναι δίκαιο το αίτημα τους να αποτελέσει ξεχωριστό κομμάτι δαπανών η ύδρευση και η αποχέτευση.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τα θεσμικά που αποτελούσαν και εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα νομοσχέδια που ετοιμάζονται και από τα άλλα Υπουργεία όπως Ιαματικές πηγές, αδέσποτα, λαϊκές κλπ που αποτελούν εξόχως αυτοδιοικητικά θέματα και ενδιαφέρουν άμεσα τους δήμους, να συζητηθούν με την ΚΕΔΕ και να μην την αγνοήσουν οι υπουργοί.
Αναφερόμενος στο Αντώνης Τρίτσης ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι εμφανίζονται κάποιες μεγάλες πόλεις υποδεέστερες των πρωτευουσών των νομών και σ΄αυτό το σημείο και με την παράγραφο 7, πρέπει να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι δεν θα είχε αντίρρηση κάποια χρήματα επιπλέον να πάνε στην περιφέρεια, να ενισχυθούν οι μικροί περιφερειακοί δήμοι που έχουν τεράστιες εκτάσεις, να υπάρξει ένας σύγχρονος βηματισμός με ισόρροπη ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες.

Ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ κ. Δ. Καφαντάρης τόνισε ότι δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι οι δήμοι στο ίδιο πουκάμισο και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες και των μεγάλων πόλεων που δεν είναι πρωτεύουσες νομών.
Ο κ. Καφαντάρης όμως σημείωσε ότι τα βασικό ζητούμενο είναι να απορροφηθούν τα χρήματα στο μέγιστο βαθμό και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν στελεχωθούν και οι μικρότεροι δήμοι και αν δεν στελεχωθούν και οι περιφερειακές διοικήσεις για να τρέξουν τις διαδικασίες. Ο κ Καφαντάρης ανέφερε το παράδειγμα της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Πελοποννήσου στην οποία η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει δύο υπαλλήλους και εκκρεμούν έργα δύο χρόνια.
Τέλος ο κ. Καφαντάρης πρότεινε να υπάρξει ένα καινούργιο ξεχωριστό πρόγραμμα που θα αφορά μόνο την αγροτική οικονομία καθώς όπως είπε εκεί πάσχουν οι περιφερειακοί δήμοι της υπαίθρου και ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν.

Μιλώντας ο Γιάννης Λυμπέρης δήμαρχος Ήλιδας επεσήμανε στον Υπουργό το εκκρεμές παλαιόθεν ζήτημα της καταστατικής θέσης των αιρετών. Όπως είπε κάποτε οι αιρετοί πήγαιναν στο εφετείο ενώ σήμερα παραπέμπονται στα τοπικά πρωτοδικεία και τίθενται σε αργία ενώ αθωώνονται μετά από 3-4 χρόνια.
Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο κ. Λυμπέρης αφορούσε του μικρούς δήμους που όπως είπε δεν θα καταφέρουν να προετοιμάσουν μελέτες και να δημοπρατήσουν, καθώς η ΕΕΤΑΑ που έπρεπε να παίξει ενεργό ρόλο σ΄αυτό το ζήτημα, δεν έχει προχωρήσει ούτε την αρμόδια Επιτροπή ούτε το Μητρώο και ακόμη και το Φιλόδημος βρίσκεται στον αέρα.
Τέλος επεσήμανε ότι με την ΚΥΑ από τους 332 δήμοι πάνω από 300 είναι δικαίως παραπονούμενοι με τις κατανομές και κάλεσε τον Υπουργό να προχωρήσει το θέμα με τις «βαλβίδες αποσυμπίεσης». Αν αφαιρέσουμε είπε τα κονδύλια του Φιλόδημος δεν αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρηθούμε.

Ο κ. Απόστολος Καλογιάννης επεσήμανε ότι η συζήτηση γίνεται πρωθύστερα για μια
υπαρκτή ΚΥΑ και επέρριψε ευθύνες και στην ηγεσία της ΚΕΔΕ καθώς υπήρχε όπως είπε η διαβεβαίωση ότι θα προηγηθεί συζήτηση για τα κριτήρια δεν τηρήθηκε.
27 Νοέμβρη του 2019 είπε, ενάμιση χρόνο μετά αναλωθήκαμε ουσιαστικά σε μια αποδόμηση του Φιλόδημος με μεγάλες προσδοκίες για το νέο πρόγραμμα.
Αυτοδιοικητικά μιλώντας είπε, το Φιλόδημος ήταν ένα πρόγραμμα που ενώ αγκαλιάστηκε στην συνέχεια αποδομήθηκε με την σημερινή κατάσταση και ταυτόχρονα μετά από μια πολύ μεγάλη δουλειά οι δήμοι έχουν εξαντληθεί.
Στην συνέχεια ο κ. Καλογιάννης κάνοντας κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς με το πλήθος των δήμων επί τα πλαφόν, υπολόγισε ότι χρειάζονται 5 δις, ενώ όπως είπε υπάρχει 1 δις ήδη συμβασιοποιημένο. Ταυτόχρονα από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα 6 δις που προϋπολογίζονταν φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για 3,1 δις για τις περιφέρειες και τους δήμους μαζί.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων υπογράμμισε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα κριτήρια που έπρεπε και προέτρεψε τον Υπουργό και τους συναδέλφους να συνεργαστούν αλλά με καθαρή εικόνα όπως είπε και προέβλεψε ότι αν δεν αλλάξει κάτι οι μικροί δήμοι είναι τελειωμένοι και τόνισε ότι η κατάστασή εξελίσσεται σε μια διαμάχη μεταξύ των δημάρχων της περιφέρεια και της Αθήνας.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων έβαλε και την διάσταση ότι όσοι δήμοι είχαν δραστηριότητα και έκαναν έργα με το Φιλόδημος, σήμερα τιμωρούνται και πρότεινε να υπάρξει ξεχωριστή γραμμή περιβαλλοντικών έργων ειδικά για τις δημοτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ύδρευση, την αποχέτευση κλπ.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης χαρακτήρισε την ΚΕΔΕ κατώτερη των περιστάσεων.
Αναφέρθηκε στην υπόθεση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που όπως είπε όλο συζητιέται το θέμα και δεν γίνεται τίποτα και εντωμεταξύ συνεχίζουν να παρακρατούνται οι δόσεις.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Αντώνης Τρίτσης που όπως είπε την πατήσανε όσοι το χειροκρότησαν, αφού τελικά το 1,3 δις του Φιλόδημος δεν καταργήθηκε στην ουσία του αλλά μπήκαν τα ίδια έργα.
Ο κ. Ιωακειμίδης προέβλεψε ότι οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στα όρια αφού αλλάζει η καθιερωμένη τακτική με την έκπτωση και από τα ΠΕΠ και από το ΕΣΠΑ φέρνοντας ως παράδειγμα έναν δήμο που από 25 εκ θα καταθέσει προτάσεις για 20 και τελικά με τις εκπτώσεις θα φτάσει τα 15. Σημείωσε δε ότι όλοι οι δήμοι έφτιαξαν προτάσεις σε αυτή την λογική και ότι η τακτική άλλαξε λόγω του ότι δεν επαρκούν τα διαθέσιμα κονδύλια.
Τόνισε επίσης ότι όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος για να εκτιμηθούν τα υπόλοιπα χρήματα θα έχει περάσει ο χρόνος και θα είναι πολύ αργά πια και ότι ούτε το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να εξασφαλίσει τίποτα.
Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη απευθυνόμενος προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ είπε ότι η βασική μάχη πρέπει να δοθεί στο να αλλάξει το σύστημα της έκπτωσης

Μιλώντας στην συνέχεια ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδης αναφέρθηκε στην τροπολογία του σχέδιο νόμου που μεταβιβάζει στην Οικονομική Επιτροπή την αρμοδιότητα ίδρυσης των επιχειρήσεων αναπτυξιακών οργανισμών, εκφράζοντας την αντίθεσή του καθώς όπως είπε δημιουργούνται προϋποθέσεις, από το παράθυρο να ακυρώνουμε το δήμο τορπιλίζοντας την απαίτηση να υπάρχει προσωπικό στους δήμους.
Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τα Αδέσποτα που όπως είπε θα αποτελέσει άλλη μια αρμοδιότητα χωρίς χρήματα όπως και με τους ναυαγοσώστες.
Ο κ. Πελετίδης απευθυνόμενος προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι δεν αρκεί να περιγράφουμε τα προβλήματα, αλλά πρέπει και να αντιδρούμε.
Για το Αντώνης Τρίτσης σημείωσε ότι βασικό ζήτημα είναι η αναλογικότητα χωρίς αδικίες, «να έχουμε κανόνες μεταξύ μας» και ότι αιτία του προβλήματος είναι ότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα και συμπλήρωσε ότι πρέπει να μπει το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων
ενεργοποιώντας τις σχετικές διατάξεις του Καλλικράτη.
Τέλος ο κ. Πελετίδης έβαλε και αυτός το θέμα του συστήματος της έκπτωσης και πρότεινε να την παίρνει ο δήμος.

Ο κ. Νίκος Σακούτης σημείωσε ότι το Αντώνης Τρίτσης είχε βάλει πολλές προσδοκίες αλλά οι μικροί και οι μεσαίοι δήμοι δεν θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Ο κ. Σακούτης ανέφερε ότι τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις δεν μπορεί να αποτελούν την κανονικότητα διότι τελικά το πρόβλημα των κενών που δημιουργούνται κάθε φορά διαιωνίζεται. Με την παρακράτηση των ΚΑΠ όπως είπε, την υποστελέχωση, το εξαερωμένο ΠΔΕ, δεν μπορεί να περιμένουνε ένα Αντώνης Τρίτσης να μας σώσει. Ο κ. Σακούρης θύμισε τις δεσμεύσεις για ένα ξεχωριστό κονδύλι από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν υλοποιήθηκαν και κατέληξε ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δώσει λύσεις, ούτε βέβαια η υποκατάσταση των δήμων από τους αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Βασίλης Μαυρίδης δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν Μακεδονίας & Θράκης καταγράφοντας κατ΄αρχήν την μεγάλη αδικία με τις κατανομές για τις απώλειες των δήμων λόγω κορονοϊού καθώς όπως είπε δεν λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα Νομικά Πρόσωπα.
Ζήτησε επίσης να δοθεί παράταση καταγραφής περιουσίας των Παιδικών Σταθμών.
Σημείωσε ότι η κατηγοριοποίηση που έγινε στους δήμους για την Κινητικότητα δεν αποτελεί καλή πρακτική, όπως και για την ΚΥΑ του «Αντώνης Τρίτσης».
Ο κ. Μαυρίσης σημείωσε ότι για να φτάσει το συνολικό πλαφόν των 4,6 δις οι εκπτώσεις πρέπει να φτάσουν σε ποσοστά 82% και προέβλεψε ότι κάποιοι δήμοι δεν θα μπορέσουνε να καταθέσουν προτάσεις. Ανέφερε επίσης ότι από τα 3 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, στην ουσία μόνο τα 450 εκ είναι για τους δήμους.
Αναφέρθηκε επίσης στο ότι θεωρείται κατάτμηση η παροχή υπηρεσιών για τους φακέλους με απ’ ευθείας ανάθεση και αυτό πρέπει να αλλάξει όπως και το ότι δεν λειτουργεί και η αναλογική κατανομή Συνδέσμων δήμων ύδρευσης καθώς οι δήμοι μεταξύ τους έχουν άλλες αναλογικότητες στην χρήση.
Τέλος αναφέρθηκε στο ότι οι δήμοι από το Φιλόδημος 1 δεν έχουν καταγράψει τις εκπτώσεις αλλά έγινε δέσμευση όλου του ποσού που υπολογίζεται για το πλαφόν του Τρίτσης.

Οι περιφερειακοί δήμοι έχουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα από τους δήμος στα αστικά συγκροτήματα και για αυτούς τα θέματα περιβάλλοντος όπως αποχέτευση, ύδρευση κλπ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σημείωσε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης. Συμπλήρωσε δε ότι μπορεί αυτοί να μην μπορέσουν να απορροφήσουν ούτε ένα ευρώ. Στην Κρήτη είπε υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα όπως η Αγροτική οδοποιία που έχει πρώτη προτεραιότητα όπως οι
ενεργειακές αναβαθμίσεις των ΔΕΥΑ που είναι χρεωμένες.
Η Κρήτη είπε διαμαρτύρεται καθώς υπάρχουν δήμοι που έχουν ήδη καλύψει το πλαφόν, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια και με την ΕΕΤΑΑ δεν έχει γίνει τίποτα.
Επίσης ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταβίβασης της αρμοδιότητας ίδρυσης Αναπτυξιακών Οργανισμών από την Οικονομική Επιτροπή χωρίς όπως είπε καμία συνεννόηση με Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να ξανασχεδιαστεί.

Μαλώνουμε για τα πλαφόν, ενώ το πρόβλημα είναι στο πως θα μπορέσουμε να τα απορροφήσουμε, είπε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης. Το πρόβλημα είναι είπε να προλάβουμε με μια απλούστευση των διαδικασιών και με μια επιτάχυνση στην αρχή του ‘22 να μπορέσουμε να εκτελούμε τα έργα. Επίσης ο κ. Σουλιώτης σημείωσε την ραγδαία μείωση του ΠΔΕ που όπως είπε έχουν περικοπεί 500 εκατομμύρια και ζήτησε να δοθούν τα μισά επιπλέον στην ΣΑΤΑ, έτσι ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να λύσουν μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Το θέμα του ΠΔ για τους Ναυαγοσώστες έβαλε στην συζήτηση ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος καθώς οι διατάξεις του δημιουργούν ένα υπερβάλλον κόστος 12 – 14 εκ που καλούνται να το καλύψουν 143 δήμοι. Είναι μια μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα είπε ο Δήμαρχος και μάλιστα διπλασιασμός της δαπάνης που πρέπει να καλυφθεί από κρατικό κονδύλι. Οι δήμοι είπε θα βγάλουν δημοπρασίες που δεν θα καλύπτουν τις απαιτήσεις και γι αυτό ζητήσαμε να ανασταλεί η ισχύς του. Ο κ. Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι μπορεί ο κ. Σκυλακάκης να λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά οι απαιτήσεις διπλασιάστηκαν.

Ενα χρηματοδοτικό εργαλείο που να το διαχειρίζονται οι δήμοι μόνοι τους σύμφωνα με τις διαφορετικές τους ανάγκες και στο πλαίσιο ενός Δημοκρατικού Προγραμματισμού ζήτησε αρχικά στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου.
Ο κ. Παπαναστασίου όμως άσκησε και έντονη κριτική στα κριτήρια κατανομής και στα πλαφόν του Αντώνης Τρίτσης, καθώς όπως είπε ο Δήμος Αγρινίου έχει 94.100 κατοίκους και 1.240 τ.χ. έκταση και ο νομός Πρέβεζας 1.000 τ.χ. και με το μισό πληθυσμό ως πρωτεύουσα παίρνει 22 εκατομμύρια και το Αγρίνιο 12. Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι για πρώτη φορά επινοήθηκε η πρωτεύουσα του νομού για την κατανομή χρηματοδοτικού προγράμματος.
Και ο Δήμαρχος Αγρινίου σημείωσε ότι οι δήμοι με αγροτική οικονομία έχουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια αναγκών.

Ο δήμαρχος Ανωγίων κ Σ Κεφαλογιάννης στην παρέμβασή του ζήτησε να μεταφερθούν κάποιες προσκλήσεις όπως η ΑΤ09 η ΑΤ05 και η ΑΤ03 σε άλλα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

Απαντώντας ο Αν Υπουργός κ. Πέτσας είπε ότι:
Θεωρώ ότι είμαστε σύμμαχοι στην προσπάθεια και δεν μας χωρίζει τίποτα.
Για τους Ναυαγοσώστες θα υπάρξει επαφή με το Γενική λογιστήριο του κράτους αλλά παίζει μεγάλο ρόλο αν τα 14 εκ αφορούν υποδομές ή λειτουργικά. Όμως αναγνώρισε ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες και πρέπει να συνοδευτούν και από μεταφορά πόρων.
Για την ΕΕΤΑΑ είπε ότι το θέμα φτάνει προς το τέλος του με την τοποθέτηση νέου ΔΣ μετά από Γενική Συνέλευση.
Για το Ταμείο Παρακαταθηκών είπε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι, διότι δεν έχουν καταλήξει οι συζητήσεις και ζήτησε υπομονή.
Για το Αντώνης Τρίτσης είπε ότι δεν ήταν εύκολες οι συζητήσεις και ότι κάθε άποψη έχει εκφραστεί μέσω του προέδρου της ΚΕΔΕ και ότι έγιναν πολλές προσπάθειες για διαφορετικές κατανομές. Τόνισε όμως ότι με την ευελιξία που υπάρχει θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα.
Σημείωσε ότι το Αντώνης Τρίτσης διπλασιάστηκε από τον Φιλόδημος και ότι το ονομαστικό ποσό είναι πάνω από 4 δις και ότι είναι στο χέρι μας χρησιμοποιώντας τις βαλβίδες να το αξιοποιήσουμε.
Τόνισε ότι το σχέδιο είναι δυναμικό και ζήτησε την υπομονή, να ξεκινήσει πρώτα η προσπάθεια της ένταξης καθώς πολλά από τα έργα του Φιλοδήμος 1 δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.
Οι ακραίες όπως είπε καταστάσεις όπως εκφράστηκαν από το δήμαρχο Αγρινίου και της Ορεστιάδας θα αντιμετωπιστούν. Όπως και στην Κρήτη αποδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες σε έργα και θα το αντιμετωπιστεί.
Υπογράμμισε ότι τώρα οι μικροί δήμοι θα δουν έργα. Αποδέχθηκε ότι δεν μπορούν να τιμωρηθούν οι δήμοι που εγκαίρως εντάξανε έργα στο Φιλόδημος, αλλά αν συνέχιζε με το ίδιο σχέδιο, πολλοί δήμοι δεν θα έβλεπαν έργα.
Ο κ. Πέτσας δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει, είπε όμως ότι πρώτα θέλει να δει έργα και απορρόφηση και ύστερα να διεκδικήσει και άλλα χρήματα. Είπε δε ότι κρατάει τις προτάσεις για τις δυο προσκλήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης όπως και το ενδεχόμενο ενός ξεχωριστού προγράμματος για την αγροτική οδοποιία και ότι το συνδέει αυτό με την ΣΑΤΑ που θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια αναμόρφωση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης Τέλος ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η αναμόρφωση των ΚΑΠ αποτελεί για αυτόν ένα μεγάλο στοίχημα για το 2023.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: