Όταν της μιλάς, τα λόγια σου να είναι αρσενικά, ντόμπρα και σταράτα.
10 December 2020
Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε την δύσπνοια. Τι συνιστά ο ΠΟΥ
11 December 2020

Τι πρέπει να περιέχει μια αποτελεσματική αντιγηραντική κρέμα; Πώς να διαλέξω αντιγηραντική κρέμα;

Το δέρμα μας έχει 2 κύριους εχθρούς: τις ελεύθερες ρίζες και την αφυδάτωση. Η καλή αντιγηραντική κρέμα πρέπει να έχει απαντήσεις και για τα δύο προβλήματα. H καλύτερη επιλογή για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών είναι μια κρέμα η οποία θα περιέχει κάποιο φυσικό έλαιο (το οποίο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά).

Οι πιο συνηθισμένες ονομασίες που μπορείτε να βρείτε στην ετικέτα μιας κρέμας είναι: Parkii Shea Butter (βούτυρο Καριτέ), έλαιο Καρύδας και Σησαμέλαιο. Αν η κρέμα περιέχει μόνο συνθετικά έλαια (παράγωγα πετρελαίου), σχεδόν σίγουρα δεν θα έχει αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες. Μπορείτε, εννοείται, να πάρετε οποιοδήποτε φυσικό έλαιο και να φτιάξετε την κρέμα μόνοι σας. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχετε μια 100% αποτελεσματική αντιγηραντική κρέμα με ελάχιστο κόστος (γύρω στα 3 ευρώ).

Πολύ συχνά, στην ετικέτα μιας κρέμας μπορεί να δείτε τις ονομασίες Retinol (βιταμίνη Α) και Tocopherol ή Tokopheryl (βιταμίνη Ε). Αυτές οι βιταμίνες, μαζί με το ασκορβικό οξύ, αποτελούν τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά. Μια αντιγηραντική κρέμα καλό θα ήταν να περιέχει τις παραπάνω βιταμίνες.

Για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης μπορεί να χρησιμοποιείται είτε η φτηνή Glycerin (γλυκερίνη) είτε το ακριβό υαλουρονικό οξύ. Και οι δυο ουσίες δεσμεύουν τα μόρια του νερού. Προσέξτε, όμως, η γλυκερίνη να μην αναγράφεται στην αρχή της ετικέτας μιας κρέμας, καθώς σε υψηλή συγκέντρωση “τραβάει” τα μόρια του νερού από τα βαθιά στρώματα του δέρματος προς την επιφάνεια της επιδερμίδας, αφυδατώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα εσωτερικά κύτταρα. Το υαλουρονικό οξύ πρέπει να συνοδεύεται από τη λέξη «μικρομοριακό», καθώς το μακρομοριακό οξύ δεν μπορεί να εισέλθει βαθιά στο δέρμα.

Μια ακόμα χρήσιμη αντιγηραντική ουσία είναι το συνένζυμο Q10. Το Q10 έχει δυνατή αντιοξειδωτική δράση και δεσμεύει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες.

Το κολλαγόνο αποτελεί ίσως το πιο «ευπρόσδεκτο» συστατικό στην ετικέτα μιας κρέμας. Δεν έχει, όμως, τόσο εντυπωσιακή δράση όσο, ίσως, περιμένετε. Το κολλαγόνο που περιέχεται στις κρέμες είναι ζωικής προέλευσης (από τα πόδια των κοτόπουλων) και το μέγεθος του μορίου του είναι 30000 μονάδες Ντάλτον. Δυστυχώς, για να περάσει τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας έτσι ώστε να φτάσει στο ΔΕΡΜΑ (όπου πραγματοποιείται η σύνθεση του κολλαγόνου) το μόριο πρέπει να έχει μέγεθος 300 Ντάλτον. Όπως βλέπετε, το να προσπαθούμε να «σώσουμε» το δέρμα μας από τις ρυτίδες με κολλαγόνο μοιάζει με το να προσπαθούμε να παίξουμε μπιλιάρδο με μπάλες του μπάσκετ.

Συμπέρασμα: διαλέξτε την κρέμα η οποία θα περιέχει έστω και ένα φυσικό έλαιο. Καλό θα ήταν η κρέμα να είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνες A, E, C και με Q10. Όσον αφορά διάφορα άλλα συστατικά, ελέγξτε ώστε η κρέμα να περιέχει ελάχιστα συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές και αρωματικές και χρωστικές συνθετικές ουσίες.

Μπορείτε να αναλύσετε την ετικέτα της κρέμας σας με τη βοήθεια του πρώτου ευρετηρίου συστατικών των καλλυντικών στα ελληνικά – e-tiketa.blogspot.gr.

Πηγή : homecosmetics.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: