Το έδαφος είναι απαραίτητο για όλες τις διαδικασίες που συντηρούν τη ζωή στη γη και κατεξοχήν για τη γεωργία. Ωστόσο, αντιμετωπίζει πολλές πιέσεις και βλάπτεται από την κλιματική αλλαγή και τη διάβρωση.
Οι περιβαλλοντικές πιέσεις που υφίστανται τα εδάφη παγκοσμίως, έχουν εγείρει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανησυχία. Γι’ αυτό η εμπιστοσύνη στην επιστημονική έρευνα είναι το κλειδί για τη συλλογή των καλύτερων δυνατών δεδομένων, καθώς και για την ανάπτυξη των καλύτερων λύσεων βιώσιμης διαχείρισης τους.
Το ερευνητικό έργο SIEUSOIL, που συντονίζεται από τον Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δρ. Δημήτριο Μόσχου, στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης του εδάφους με βάση ένα εναρμονισμένο σύστημα πληροφοριών κατάλληλο για διάφορες κλιματικές και επιχειρησιακές συνθήκες σε διαφορετικές τοποθεσίες της Ευρώπης και της Κίνας.
Οι δραστηριότητες του έργου κατά τους πρώτους 18 μήνες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα εδραιώθηκε συνεργασία με παγκόσμιους εμβληματικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων, του Διεθνούς Κέντρου Αναφοράς και Πληροφοριών Εδάφους, του Κοινού Κέντρου Ερευνών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Το αρχικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Ευρω-ασιατικής Πλατφόρμας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο αντίκτυπος των έως τώρα αποτελεσμάτων όσον αφορά την πλατφόρμα του Διαδικτυακού Παρατηρητηρίου είναι σε ορισμένες περιοχές ακόμη μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο. Το μοντέλο δεδομένων που αναπτύχθηκε δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τους σκοπούς της πλατφόρμας του Ευρασιατικού εδάφους. Το μοντέλο δεδομένων που αναπτύχθηκε έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
Οι βιοφυσικές παράμετροι που προέρχονται από τις παρατηρήσεις της γης έχουν τεθεί στη διάθεση των πιλοτικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και την Κίνα, ενώ έχει καθοριστεί ένα σύνολο βιοφυσικών δεικτών ποιότητας για τα εδάφη και τις καλλιέργειες και έχει καθοριστεί η μεθοδολογία τους.
Επίσης έχουν επικυρωθεί ακριβή μοντέλα πρόβλεψης για το έδαφος και τις φυσικές παραμέτρους του και έχουν ληφθεί Χάρτες Ζώνης Διαχείρισης και χάρτες γονιμότητας σε πιλοτικές καλλιέργειες. Η πρόβλεψη των Ζωνών Παραγωγικότητας με την υποστήριξη δορυφόρων και η αξιολόγησή τους χρησιμοποιώντας μετρήσεις αγροτικών μηχανημάτων, έχουν ελκύσει τεράστια προσοχή στην επιστημονική κοινότητα.
Επιπλέον, έχουν επιλεγεί παράμετροι για το εργαλείο Ανάλυσης Καταλληλότητας Εδάφους και τη χρήση του στις πιλοτικές περιοχές.
Οι προδιαγραφές του Πληροφοριακού Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων και η πρώτη έκδοση είναι έτοιμες. Προσδιορίστηκαν επίσης οι συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων παραμέτρων που υποστηρίζει, καθώς και οι εξαρτήσεις από εξωτερικές πηγές δεδομένων.
Η καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η φροντίδα του εδάφους είναι φροντίδα για τη ζωή» είναι το κλειδί για την επίτευξη των φιλοδοξιών της «Πράσινης Συμφωνίας», ιδίως της στρατηγικής «Από την φάρμα στο πιάτο» και της στρατηγικής της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα. Το SIEUSOIL είναι απόλυτα εναρμονισμένο με αυτήν την αποστολή, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. όσον αφορά στα εδάφη στα επόμενα χρόνια.
Πηγή : larissanet.gr