Φυσικό αντιβιοτικό με 5 υλικά
24 January 2020
Η Τηνιακή Ανθρώπινη Αλυσίδα κρατάει μακριά τις ανεμογεννήτριες
24 January 2020

Το θεσμικό ολίσθημα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Είναι γνωστό σε όλους ότι η ανάπτυξη σε μια γεωγραφική περιφέρεια θέλει συνέργειες με τους εμπλεκόμενους φορείς, την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και για την περιοχή μας κυρίως με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει και το θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες. Επίσης είναι γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας πάτωσε στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εργαλείο απαραίτητο για την τόνωση της ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Αφοπλιστική ήταν η παραδοχή της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη για την επίσκεψή της τον περασμένο Νοέμβριο στη Λάρισα. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή και στον Γιώργο Παπαχρήστο, όπως κατέγραψε το iefimerida.gr, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στη Θεσσαλία πήγα για μια τεχνική σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον κύριο Αγοραστό και σαράντα δημοσίους υπαλλήλους, αρμόδιους και εμπλεκόμενους με το ΕΣΠΑ. Διότι το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία είναι στο 5,5%». Με επίσημα στοιχεία η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέχει την προτελευταία θέση στην απορροφητικότητα κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, τελευταία είναι η Δυτική Μακεδονία, παρά τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού να κρύψει τη γύμνια της απορροφητικότητας με επικοινωνιακά τερτίπια.

Πρόσφατο «καμπανάκι» για το ΕΣΠΑ προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ήταν η ερώτηση από τον επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Πρωτοβουλία» κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος τον εγκαλεί γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έστειλε τις προτάσεις της για το νέο ΕΣΠΑ στην κυβέρνηση! Απάντηση καμία.

Σαν να μην φτάνουν τα επιτεύγματα της απορροφητικότητας η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολισθαίνει θεσμικά για δεύτερη χρονιά οργανώνοντας αναπτυξιακό συνέδριο στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στη Λάρισα, υπό τον τίτλο «2ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε συνεργασία με την τοπική εφημερίδα Ελευθερία, ενώ πέρυσι τον Μάρτιο οργάνωσε η αρχαιοτέρα το «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πέρυσι όλα τα έξοδα του συνεδρίου τα πλήρωσε η Περιφέρεια, ενώ τους χορηγούς τους «καρπώθηκε» η φιλική προς τον περιφερειάρχη εφημερίδα. Το ίδιο σκηνικό στήνεται και φέτος… Βέβαια, το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας μετονομάστηκε «έντεχνα» σε 2ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης! Γίνεται αντιληπτό από όλους πως οι διακριτοί ρόλοι εξουσίας παύουν να υπάρχουν και ο περιφερειάρχης ολισθαίνει θεσμικά διαρκώς.

Επίσης, γεννάται το εύλογο ερώτημα, πώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί μόνη της να οργανώσει ένα αναπτυξιακό συνέδριο; Τι εξυπηρετεί και ποιους το συγκεκριμένο συνέδριο; Μάλιστα οι διοργανωτές μετέτρεψαν το συνέδριο σε κυβερνητική πασαρέλα εκθέτοντας τον Πρωθυπουργό, ενώ δεν υπάρχει αναλογικότητα σε ομιλητές από τα υπόλοιπα κόμματα. Υπενθυμίζουμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει αναπτυξιακό συνέδριο – χωρίς ενδιάμεσους- με το μισό υπουργικό συμβούλιο στη Λάρισα για να δώσει το στίγμα της.

Τώρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο περιφερειάρχης «όλων των Θεσσαλών» κάνει ένα συνέδριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Και με ένα μόνο ΜΜΕ της περιοχής. Ένα μέσο ενημέρωσης που τα τελευταία χρόνια ανέστειλε εκδόσεις (περιοδικά), προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών και επέβαλε στους δημοσιογράφους να εργάζονται 3 μέρες την εβδομάδα! Η ίδια εφημερίδα σήμερα έχει δημοσιογράφους σε διαθεσιμότητα και οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης; Αυτά είναι τα πρότυπα ανάπτυξης; Γνωρίζει ο πρωθυπουργός, που πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή, τι πραγματικά συμβαίνει; Και οι ελεγκτές θα πληρώσουν αβασάνιστα τα έξοδα του συγκεκριμένου συνεδρίου; Όσο για την επιλογή του Περιφερειάρχη, η στήλη οφείλει να καταγράψει το θεσμικό ολίσθημα…

Πηγή: larissanet.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: