Λίβανος: Το 1,5 δισεκ. ευρώ αγγίζουν οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο
8 May 2024
Ο Ολυμπιακός άλωσε την Βαρκελώνη κι έφυγε για Βερολίνο
9 May 2024

Το μεγάλο ερώτημα του Μπάφετ για την AI – που «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει» με σιγουριά

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό συνάδει με τη μακροχρόνια φιλοσοφία του να αποφεύγει την τεχνολογία που θεωρεί ότι είναι πέρα από τις δυνατότητές του.

Και το τεράστιο μερίδιό του στην Apple – το οποίο ωστόσο μειώθηκε πριν τρεις μήνες- προέκυψε περισσότερο ως έμπνευση που σχετίζεται με την καταναλωτική της επιτυχία παρά ως τεχνολογικό στοίχημα, όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο στην ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Berkshire δεν μπόρεσε να αποφύγει την συζήτηση για το θέμα καθώς παραμένει ένα θέμα που απασχολεί τους μετόχους.

Χαρακτηρίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη ριζοσπαστική, ο Μπάφετ την παρομοίασε με ένα «τζίνι» που «μόλις βγει από το μπουκάλι, ίσως έχει καταστροφικές συνέπειες»

Μάλιστα την συνέκρινε με τα πυρηνικά όπλα και την απειλή που ενέχουν για την ανθρωπότητα.

Αλλά εκει που εστίασε ο Μπάφετ, σχετικά με τον αντίκτυπό της, είναι το ερώτημα, που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Είναι ένα ερώτημα, είπε, που απασχολεί τους καλύτερους οικονομολόγους εδώ και έναν αιώνα.

«Μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια ποσότητα ελεύθερου χρόνου. Και τι θα κάνει ο κόσμος με τοσο ελεύθερο χρόνο;», αναρωτήθηκε, συνδέοντάς το με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα της παραγωγικότητας, που πιθανόν θα προκύψουν.

Πολλές εταιρείες υποστηρίζουν  ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας, αλλά θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε δεξιότητες και καθήκοντα υψηλότερης αξίας, μεταφέροντας  στις μηχανές εργασίες που δεν αρέσουν στους ανθρώπους ούτως ή άλλως.

Ωστόσο, περίπου το 37% των επικεφαλής επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα του Resume Builder ανέφεραν ότι η τεχνολογία αντικατέστησε τους εργαζομένους το 2023 , με το 44% να δηλώνει ότι φέτος θα ακολουθήσουν περισσότερες απολύσεις.

Βέβαια οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιστορικά- όπως η αύξηση της εκβιομηχάνισης – δεν αποδείχθηκαν  δολοφόνοι της εργασίας.

Αλλά, λόγω της πιθανής έλλειψης ευκαιριών εργασίας με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ήδη ορισμένοι εμπειρογνώμονες, καθώς και δισεκατομμυριούχοι και πολιτικοί, έχουν εκφράσει την ανάγκη για ένα καθολικό βασικό εισόδημα I, προκειμένου να συμπληρωθούν χαμηλότεροι ή καθόλου μισθοί και να διατηρηθεί η οικονομία στη ζωή.

Με αυτές τις ανησυχίες και τα αναπάντητα ερωτήματα στο μυαλό του, ο Μπάφετ δήλωσε ότι οι εταιρείες που απαιτούν ανθρώπινη εργασία, όπως η Berkshire Hathaway, πρέπει να αναζητήσουν την ισορροπία μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να τις βοηθήσει να γίνουν πιο αποτελεσματικές χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους.

naftemporiki.gr


Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/world/1656793/to-megalo-erotima-toy-mpafet-gia-tin-ai-poy-kaneis-den-mporei-na-apantisei-me-sigoyria/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=to-megalo-erotima-toy-mpafet-gia-tin-ai-poy-kaneis-den-mporei-na-apantisei-me-sigoyria

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: